Az a cél, hogy ha odafér az úszódaru, csak ki kelljen emelnie a roncsot

ao 10
2019.06.06. 14:54 Módosítva: 2019.06.06. 15:07

A Margit-hídnál elsüllyedt Hableány kiemelésének a műszaki előkészítése tart, ennek keretében átrendeződtek a roncs felett a hajók, mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján. Csütörtökön és pénteken még a hajó rögzítésén illetve a kiemelés előkészítésén dolgoznak.

Ott van egy úszóképes ponton, ehhez rögzítik majd a roncsot. A búvárok kötési pontokat alakítottak ki. A munkálatokat néhány órára megakasztotta, hogy fennakadt egy nagy uszadékfa, de már sikerült eltávolítani.

Most folynak azok a merülések, amikkel a kiemelési pontokat alakítják ki. A cél az, hogy amint a Clark Ádám úszódaru oda tud férni a helyszínhez, akkor már csak rá kelljen akasztani a roncsot, és megkezdődhessen a kiemelés. A terv az, hogy egy uszályra helyezzék el a roncsot.

Jasenkszky azt is elmondta, hogy ha újabb holttestet találnak, akkor megszakítják az aktuális műveletet.

Arra nem tudott egyértelmű választ adni, mikorra várható a kiemelés megkezdése. Kiemelte, hogy a vízállás szerdához képest valamennyit nőtt is, és péntek délutánig még emelkedés várható. A sodrás és a nulla látótávolság továbbra is nehezítő körülmények a búvároknak.

Az eredetileg 50 tonnás, 27 méter hosszú hajó jelenleg 9 méter mélyen, az oldalán fekszik, kiemelésére várhatóan még napokat kell várni. A műveletet nagyjából 420 centiméteres vízállásnál lehet megkezdeni. Addigra juttatható a helyszínre a Margit-híd alatt a jelenleg az Óbudai-sziget közelében lévő Clark Ádám úszódaru.

A Hableány balesete

A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet volt május 29-én.

Az ütközést heten élték túl.

7 holttestet még a tragédia napján megtaláltak Budapesten, 21 embert eltűntként kezdtek keresni.

06. 03-án, hétfőn Hartánál és a roncsnál bukkantak holttestekre.

06. 04-én, kedden, KulcsnálAdonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat.

06. 05-én, szerdán a hajóroncsból egy ember holttestét emelték ki, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg. Egy halottat a Duna Fejér megyei szakaszán, egy újabbat pedig éjfél előtt a Szabadság hídnál találtak.

A 21 eltűnt emberből így eddig 9 került elő holtan, 12 embert még keresnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport