Virgil
0 °C
3 °C

A külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott Gruevszki a 444 melletti lakásban

2019.06.08. 19:49

"Joó Istvánnal, a külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott pénteken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a 444 melletti lakásban. A földhivatali adatok szerint a lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, egyiküket letelepedési kötvényvásárlóként jelölték meg, egy tavaly a 444-nek és a Dirket36-nak elküldött, feladó nélküli levélben" -írja szombati cikkében a 444.hu.

Tegnap írtunk arról, hol mindenhol tűnt fel a hazájában - amelynek neve az év eleje óta Észak-Macedónia - korrupció miatt jogerősen elítélt, onnan megszökő, és a fél Balkánon át, magyar diplomáciai segítséggel Magyarországra érkező, majd itt menekültstátuszt kapó Orbán-szövetséges macedón exminiszterelnök. Ezek közül is a legmeghökkentőbb a 444.hu szerkesztősége melletti lakás volt. A találkozásról videót is készítettek, de a beszélgetés meglehetősen egyoldalú volt, ugyanis Gruevszki mindenre azt válaszolta, hogy nem kíván nyilatkozni.

Gruevszki a 444 szerkesztőségének szomszédjában két férfival volt. Egyikük - akinél a lakáskulcsok voltak - lekísérte ugyan Gurevszkit az autóhoz, de nem ült be, hanem visszament a lakásba, hogy később egy kameratáskával a kezében távozzon. Az arcát azért takarta ki a lap a videóban, mert nem tudják, ki ő. A lakásban volt azonban a két kísérőn kívül egy harmadik ember is, aki akkor akarta elhagyni az épületet, amikor Gruevszkit kísérte le a szerkesztőség, de a lépcsőházban összefutottak vele.

Alap újságírói próbáltak kérdéseket feltenni neki, de semmire sem válaszolt. A férfi kezében egy  "Budapest Water Summit 2016" - logós jegyzetfüzet volt, a rendezvény honlapján pedig megtalálták a férfit: Joó Istvánnal, a Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott a volt macedón miniszterelnök.

A 444 kérdéseket küldött a külügyminisztériumnak, hogy megtudják, mi volt a találkozó témája, milyen gyakran találkozik a kormány képviselőivel Gruevszki, milyen jogcímen használják azt a lakást, és "nem éreznek-e ellentmondást a kormány korábbi álláspontja, mely szerint Gruevszki ügyében nem játszik szerepet a politika, és a tény között, hogy egy magas rangú kormányzati tisztviselő találkozik vele egy körúti lakásban?".

Friss: A külügy az összes kérdésre végül ennyit írt a lapnak: „semmi különös nincs abban, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban van egy hazánkban tartózkodó személlyel, aki sokáig saját hazája miniszterelnöke volt.”

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. A volt macedón kormányfő tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Májusban Észak-Macedónia nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte az Interpoltól Gruevszki ellen.