Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Negyedmilliárdos kárt okozó kriptovalutás bűnszervezetre csaptak le Magyarországon

2019.06.08. 06:36

Különösen nagy kárt okozó csalás, bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda egy nemzetközi bűnszervezet tagjai ellen. A bűnözők hamis befektetési ígéretekkel Franciaországban csapták be áldozataikat – közölte az ORFK szombat reggel.

A rendőrök által ismeretlen tettesként kezelt elkövetők magas hozamú kriptovaluta-, illetve megújuló energiára épülő befektetést kínáltak Franciaországban. A bepalizott „befektetők” befizették a pénzt, de cserébe nem kaptak semmit.

A csalók által okozott kár nagysága közel 250 millió forint.

A nyomozás megállapította, hogy a bűnözők hamis dokumentumok felhasználásával magyarországi pénzintézeteknél számlákat nyitottak, és gazdasági társaságokat alapítottak. A csalásból befolyó pénzeket külföldi bankszámlákra utalták tovább.

A magyar nyomozók a francia csendőrséggel és más külföldi társszervekkel közreműködve térképezték fel a Franciaországot, Magyarországot, Lengyelországot és Izraelt érintő bűnszervezetet. Ezután június 5-én és 6-án a francia csendőrség nyomozóival közösen több magyar ingatlanban tartottak házkutatást. Hogy hány ingatlanban, és hogy hány tagú a lekapcsolt bűnbanda, arról nem adtak tájékoztatást.

Az eljárás további szakaszában a hatóságok nemzetközi nyomozócsoportot terveznek alakítani. A bűncselekményekből származó vagyonelemek biztosítására a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette, közölte a rendőrség.