Kerpel-Fronius: Ma a Momentum képviseli a polgári Magyarországot

DSC 9420
2019.06.08. 11:28

Nem sokkal azután, hogy a Momentum bejelentette, Kerpel-Fronius Gábort indítják a főpolgármester-jelölti előválasztáson, a kormányközeli médiában megjelent egy tavalyi Facebook-bejegyzése. Ebben a futball világbajnokság döntője után azt  írta, hogy "mennyi gusztustalan rasszista" ismerőse van, és "mennyire agyhalott ez az ország", amiért sokan

azt magyarázzák, hogy a "nemzeti", sőt "fajtiszta" horvát válogatott az igazi győztes, mert egy kis ország csak egy kontinenstől kapott ki.

A poszt napok óta kering a fideszes médiában, a Népszava megkérdezte, mit találhatnak még a múltjában, mire Kerpel-Fronius azt mondta, hogy szemezgethetnek még a Facebook-posztjai között, de ő transzparenciát hirdetett, nem fog utólag törölni, vagy privátra állítani nyilvános bejegyzéseket. "Még akkor sem, ha van olyan, amelyikben tévedte" - tette hozzá. 

Amiért most támadnak, egyébként arról szólt, hogy sokan azért drukkoltak – egyébként ismerőseim – a futball-világbajnokság döntőjében a horvátoknak, mert „fajtiszta" csapatuk volt, a franciákkal ellentétben. Én viszont állampolgári és születési alapon mérem, hogy ki francia. A rasszista bejegyzések ellen keltem ki és ezt vállalom most is.

A főpolgármester-jelölt hozzátette, hogy gondolkodott az agyhalott minősítés visszavonásán, de azóta elolvasta a kommenteket a kormánypárti média különböző felületein, és bizonyítva látja akkori tételét.

Az interjúban Kerpel-Fronius arról is beszél, hogy jól ismeri azokat a Fidesz-árvákat, akik 1998-ban a Fideszre szavaztak a polgári Magyarország ígérete miatt, ma azonban "az intellektuális igényességük okán visszataszító számukra a Fidesz-kormány nagyon igénytelen, idegenellenes propagandája". A politikus szerint "a polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben". 

A politikus egyetéretett 1998-ban azzal a polgári Magyarország vízióval, amit akkoriban a Fidesz propagált, azonban vannak kritikái az első, 1998 és 2002 közötti Orbán-kormánnyal szemben is. "Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették" - mondta. 

A Momentum főpolgármester-jelöltje korábban az Indexnek is adott interjút, ezt itt olvashatják

(Borítókép: Bődey János / Index)