Gergely
6 °C
23 °C

Kedd hajnalban emelik ki a Hableányt

90047900-58DB-4AAF-A458-2F2958099416
2019.06.10. 17:16

Kedden hajnalban kezdik meg a Margit hídnál elsüllyedt Hableány sétahajó kiemelését, a művelet akár 6 órát át is eltarthat, jelentette be Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán. Korábban, hétfő délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az emelőhevederek a hajó alatt vannak, a Hableány rövidesen emelhetővé válik.

Beszámolt arról, hogy a Clark Ádám úszódaru rövidesen elfoglalja a helyét a Hableány roncsánál, ez látható és látványos lesz. Ha ez megtörtént, akkor a Hableány alatt átvezetett kötélrendszert a Clark Ádámon rögzítik, ellenőrzik, hogy minden megfelelően a helyén van-e, utána kezdődhet meg az emelés.

Belátható időn belül kiemelik

Jasenszky Nándor délután még nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor fogják a Hableányt kiemelni. "Nincs messze, belátható időn belül eljön ez a pillanat" - mondta. Az éjszakai emelés a látási viszonyok miatt nem valószínű, a délután sem szerencsés, mert akkor nagyon meleg van, a hajó kiemelése hajnalban vagy reggel lenne az ideális, de ha úgy jön ki, akkor napközben is belekezdenek, mert szeretnének mielőbb túl lenni rajta.

A szakemberek hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy teljes rálátást adnak majd a sajtónak a kiemelésre, és mindenkinek a sajt etikai jóérzésére bízzák, hogy mit mutatnak meg az esetleges nemkívánatos jelenetekből.

Említette, hogy egy 70 éves hajóról van szó, aminek jelenleg nem tudják, milyen sérülései vannak. Elmondta, mindent megtettek, hogy egyben kiemelhető legyen a roncs, de ennek ellenére nem zárható ki, hogy történik valami a hajótesttel. Remélik, hogy nem lesz gond. 

Beszámolt arról, hogy az emelés lassú, megfontolt folyamat lesz, és a műveletet Hajdú János tábornok, a TEK vezetője irányítja. Először nagyon lassan megemelik a hajótestet, hogy elszakadjon a folyómedertől, "ha valami történik, az ekkor történhet".

Amint a roncsolt kapitányi híd a felszín közelébe kerül, azt fogják először átvizsgálni. Aztán fokozatosan emelik majd tovább, és félszáraz körülmények között ellenőrzik majd a hajótest többi részét. Ha az emeléskor találnak áldozatokat, azokat biztonságosan kiemelik, aztán folytatják az emelést. Ha kint lesz a roncs, a BRFK folytatja az eljárást.

Másfél hete süllyedt el

A Hableány nevű városnéző hajó május 29-én este borult fel és süllyedt el, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány másodpercek alatt elmerült, azóta is a Duna mélyén van. Kimentését nehezíti az áradás miatt veszélyesen gyors Duna, illetve hogy amúgy is rosszak a folyóban a látási viszonyok.

A Hableány balesete:

(Nyitókép: A Clark Ádám úszódaru elfoglalja helyét a hídnál. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport