Kedden dönt a parlament Handó Tündéről

2019.06.10. 10:23

Az Országgyűlés plenáris ülése kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét, majd a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást.

Mint május elején megírtuk, az Országos Bírói Tanács (OBT) kezdeményezte Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését. Az OBT azért döntött így, mert mint az OBH felügyeleti szerve egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Ezen kívül az OBT több alkalommal vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését, valamint ifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

Az OBT határozatát megküldte

az Országgyűlés igazságügyi bizottságának, amelyik azonban indítványában azonban azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől.

A bizottság többek között arra hivatkozott döntése meghozatalakor, hogy az OBH elnökének munkájával kapcsolatos jelentések és az OBT határozatának meghozatalában legalább két olyan OBT tag is részt vett, akik korábban eredménytelenül pályáztak magasabb bírói álláshely, illetve bírósági vezetői pozíció betöltésére, és legalább egy tag az OBH elnökével szemben bírósági eljárást is indított. Úgy vélik, hogy ezáltal sérült Handó tisztességes eljáráshoz való joga, és nem volt pártatlan, részrehajlás nélküli ügykezelés. A bizottság állásfoglalása itt olvasható el teljes terjedelmében.

Mivel kétharmados döntésre van szükség az OBH elnökének menesztéséhez, a Fidesz kétharmada miatt nem tűnik valószínűnek, hogy ez megtörténne.

Ennek természetesen tudatában van az OBT is, azonban a felmentés kérvényezésével elmentek falig. Fatalin Judit, az OBT elnöke és Vadász Viktor, és a tanács szóvivője interjút adott az Indexnek, amiben többek között azt mondták, az Alaptörvényből fakadó kötelességüknek tettek eleget, amikor kezdeményezték Handó Tünde leváltását az Országgyűlésnél.