Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit törölt az ukrán hajóskapitány a telefonjáról?

902A5454
2019.06.12. 16:22

Úgy tudjuk, hogy a Fővárosi Törvényszék döntését követően az ukrán hajóskapitány óvadékát elutalták a bíróságnak, amely leghamarabb csütörtökön érkezik meg a bíróság gazdasági hivatalába. Ezután a nyomozati bíró jelzi majd a büntetés-végrehajtási intézetnek, hogy Jurij C. – rajta lábbilinccsel – szabadlábra kerülhet.

  

A törvényszék azután döntött az óvadékról és a lábbilincs feltételeiről, hogy a múlt héten a Fővárosi Főügyészség fellebbezett a Budai Központi Kerületi Bíróság döntése ellen, ami óvadék ellenében engedte a férfi szabadlábra helyezését, ugyanakkor néhány pontban szigorították a szabadlábra helyezés feltételeit, például abban, hogy a férfinak hetente kétszer meg kell jelennie a hatóságok előtt.

A törvényszék szerint hogy a védelem által megjelölt összegnél jóval magasabb óvadékkal és a mozgását nyomon követő technikai eszközzel biztosított bűnügyi felügyelet ellensúlyozhatja a szökés, elrejtőzés veszélyét Jurij C.-nél. A közlemény arra nem tért ki, hogy a bíróság tart-e esetleg attól, hogy a férfi bizonyítékokat tüntethet el, amire az ügyészség a fellebbezésnél utalt. Kiderült ugyanis, hogy az ukrán férfi a baleset után a telefonjáról adatokat törölt.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint az ügyészég a telefonos adattörlésre vonatkozó bizonyíték miatt is indokoltnak tartotta a férfi letartóztatását, és ezt a fellebbezésben hangsúlyozták is, és emiatt az óvadékot mint lehetőséget, ki kellett volna zárni. 

„A bíróság az ügyészi fellebbezésnek ezzel a részével azonban – végzéséből és közleményéből is kitűnően – egyáltalán nem foglalkozott”, mondta az Indexnek Rab. A bíróság szerint az sem releváns az ügyben, hogy Jurij C.-t a holland hatóságok is gyanúsítják, mivel április elsején ott is balesetet okozott.

Szabó József, a törvényszék szóvivője

azt mondta, hogy az ügyészség nem kellően támasztotta alá a törlésre vonatkozó bizonyítékot, és azt sem tudják, hogy egyáltalán mit törölt ki.

A bíróság egyelőre nem mérlegelte a bizonyítékokat, feltételezésekre pedig nem lehet a letartóztatást alapozni, mondta.

Mint ismert, a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya május 29-én nekiment és elsüllyesztette a Margit hídnál a Hableány nevű városnéző hajót, a 33 utasból hét embert ki tudtak menteni. A Hableány kapitánya és matróza is meghalt, négy embert még keresnek.

(Borítókép: Viking Sigyn hajó a budapesti kikötőben 2019. május 30-án, amelynek kapitánya Jurij C. ütközött a Hableány sétahajóval 2019. május 29-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!