Hableány-baleset: 15 milliós óvadék ellenében kikerülhet az előzetesből az ukrán hajóskapitány

2019.06.12. 10:15

A Fővárosi Főügyészség június elsején indítványozta a Hableány-hajóbaleset kapcsán halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsított ukrán hajóskapitány letartóztatását, majd a bíróság el is rendelte azt. A mai napon, másodfokon erősítette meg ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék. Így az ukrán férfi most letartóztatásban van, amennyiben azonban leteszik a kiszabott 15 milliós óvadékot, úgy kikerülhet az előzetesből, és bűnügyi felügyeletbe kerülhet, technikai nyomkövető alkalmazásával.

A másodfokú döntés annyival egészítette ki, hogy amennyiben az óvadékot leteszik, és kiengedik a férfit, úgy új magatartási szabályként kötelezik, hogy heti két alkalommal személyesen jelenjen meg a nyomozást végző hatóságnál. A nyomkövető eszköz alkalmazásának több feltétele is van, ezeket abban az esetben vizsgálják, ha megtörtént az óvadék letétele, mondta el az Indexnek Dr. Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Az elsőfokú döntésnél az ukrán férfi ügyvédje egyébként azt mondta, biztosan kifizetik a 15 milliós óvadékot. A 24.hu-nak Jurij C. ügyvédje elmondta, jelenleg nincsenek olyan bizonyítékok, melyek azt támasztják alá, hogy ügyfelük okozta a tragédiát, és nyomozóhatóság mindent megtesz az ügy felgöngyölítése érdekében, és jelenleg az eddig begyűjtött adatok kiértékelése folyik.

Hatvanfős nyomozócsoport foglalkozik a Hableány hajó május 29-i katasztrófájának vizsgálatával. A BRFK tájékoztatása szerint nyomban a vélhetően 28 emberéletet követelő hajóbaleset bekövetkezte után, a mentéssel párhuzamosan megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán Jurij C.-t. Arról, hogy a szonda mit mutatott, nem írtak a közleményükben.

A rendőrség tájékoztatásából az is kiderült, hogy a vizsgálat során meghallgatták a balesetet vélhetően okozó Viking Sigyn szállodahajó személyzetét és minden utasát, „lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport