Nem erre képezték ki, de 3 holttestet talált meg egy ipari búvár a Hableány roncsában

902A8857
2019.06.12. 18:11 Módosítva: 2019.06.12. 18:27

Kedden sikerült beszélnünk egy ipari búvárral, akinek társaival együtt nagyon fontos szerepe volt a Hableány kiemelésének előkészítésében. Ő azt mondta:  amikor betörte a víz alatt a hajóroncs ablakait, attól félt, hogy a mindössze 30-50 centis látótávolság közben holttestbe fog ütközni, de ilyen végül vele nem történt. 

Nem mindegyik társa volt azonban ilyen szerencsés. Az RTL Klub megszólaltatott egy másik búvárt, aki a fizikailag amúgy is rendkívül megterhelő munka közben két nap alatt három holttestet is talált. 

Ádám Tamás 10 napig majdnem folyamatosan merült. Mint elmondta: nem holttestek megtalálására képezték ki, de az egyik nap ő látott meg egyet egy ablakba szorulva, majd később egy másik áldozatot is. A holttesteket akkor még speciális mentőbúvárok hozták fel a felszínre.

Másnap ismét merülnie kellett. Ekkor szintén a hajó egyik ablakában látott meg egy holttestet, akire egy kábel tekeredett rá.  Ezt jelentette a felszíni biztosítást végző szakembereknek. A mentést irányító Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei azt válaszolták: neki kell eldöntenie, hogy képes-e felhozni a testet vagy ismét küldik a speciális mentőbúvárokat.  Ádám Tamás azt mondta: végül úgy döntött, ő maga viszi fel a felszínre a hajókatasztrófa áldozatát, mert nem akarta, hogy a holttest elússzon és keresni kelljen.

Ádám Tamás az RTL Klubnak azt mondta: akkor még fel sem fogta, hogy ez lelkileg milyen megterhelő volt számára, mert végezte a munkáját és az újabb merülésekre készült. Azóta fordul elő, hogy éjszakánként felriad és előjönnek az emlékképek. 

A dunai hajókatasztrófa 28 áldozata közül eddig 24-et találtak meg, közülük négyet a hajóroncs kiemelése előtt. Négy holttestet továbbra is nagy erőkkel keresnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport