Mélyütéseket visznek be a Balatonnak a nagyberuházók

2019.06.12. 15:59

Pusztítják a Balatont az építkezők: az utóbbi három-négy év beruházási hulláma látványosan megviseli az élővilágot. Zlinszky András az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa arról beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában, hogy egyes beruházók szándékosan irtják a nádasokat, illetve sokszor a nádasokban helyezik el a kikotort iszapot, de a magasan tartott vízszint okozza a legnagyobb károkat nádasokban.

A kutató szerint a nádasok méretének csökkenése az elmúlt húsz év problémája, de az elmúlt három-négy évben számos nádas tűnt el olyan partszakaszokon, ahol valamilyen nagy ingatlanberuházás épül. Zlinszky szerint erre nincs más magyarázat, minthogy szándékosan irtják a nádasokat. 

A műsorban elhangzott az is, hogy a parti zónák, illetve az ottani növényzet állapota egyre rosszabb, ami a vízszint-szabályozás változásával lehet összefüggésben. Az egy évtizeddel ezelőttihez viszonyítva a tóban lényegesen több a víz, ami csökkenti az ingadozó vízszinthez szokott nádasok területét. Ha ugyanis rendre elmaradnak az alacsonyabb vízállású időszakok, akkor a nád borította részek kisebbek lesznek, illetve a növényzet a part felé húzódik. Az egyre erősödő folyamat miatt a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe nagyon lecsökkent az elmúlt négy-öt évben.

Az sem segít, hogy a tóból kikotort iszapot jellemzően a nádasokban helyezik el, ami szintén komoly területveszteséget okoz a part menti vízi élőhelyeken. Ez az elmúlt húsz év problémája, de van egy újabb pusztító tendencia is, az utóbbi három-négy év építkezési hulláma.

A nagy ingatlanberuházások egyrészt a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket, tehát a gyepeket érintik, másrészt magukat a nádasokat, amiket úgy tűnik, számos esetben szándékosan irtanak az építkezők úgy is, hogy a jó állapotú területeiket tilos bolygatni, azokat a törvény védi. Ilyen esetről nemrég az Indexen is beszámoltunk

Ráadásul több más vízi növény élőhelyét a jogszabályok is sokkal kevésbé védik, így a gyékénnyel, sással benőtt részeket könnyebben eltüntethetik a munkagépek, miközben ökológiai szempontból ezek is a nádas részét képezik.

Ezek a beavatkozások megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, a feldarabolódás következménye pedig az lehet, hogy adott helyen egyes állatfajok egyedszáma már nem éri el az életképes populációk fennmaradásához szükséges mértéket.

A motorcsónakok és jet-skik használata sem tesz jót, nem csak a pihenni vágyó turistáknak, hanem az állatvilágnak sem. A zajjal rendszeresen szennyezett területeket ugyanis elkerülik a halak és a nagyobb testű rákok is. A Balatonnak minél nagyobb területén állandósul vagy válik gyakorivá a motórcsónakok zavarása, annál nagyobb területen válik elérhetetlenné a halak, illetve nagyobb ízeltlábúak számára az élőhely - mondta a műsorban a szakember.