Etikai eljárást akar a 15. kerületi MSZP a kanos férfiző és nyílt leveleket írogató Szanyi Tibor ellen

2019.06.12. 20:09 Módosítva: 2019.06.12. 20:16

Az MSZP XV. kerületi szervezete azt követeli a párt országos elnökségétől, hogy azonnal indítson etikai eljárást Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke ellen.

Tóth Imre, a rákospalotai szocialisták elnöke közleményében azt írja: elemezték és értékelték az európai parlamenti választások előtti kampány tapasztalatait. Megállapították, hogy az MSZP számára az EP-választás kudarcot hozott. A taggyűlésen két határozatot hoztak. Az egyik a Karácsony Gergely melletti kiállásról szól (és erre biztatják a többi budapesti kerület szocialistáit is). A másik határozat viszont Szanyi Tibor miatt született. 

Felháborítónak tartjuk Szanyi Tibor ámokfutását, nyílt leveleit, melyeket az MSZP alelnökeként, pártunknak súlyos károkat okozva követ el.

Az MSZP-Párbeszéd közös lista a voksok 6,68 százalékát kapta, és az MSZP mindössze egyetlen képviselőt (Ujhelyi Istvánt) küldhet az EP-be. A lesújtó választási kudarc után Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő két nyílt levélben is élesen bírálta a pártot és annak vezetését (a párt rossz szereplése miatt Szanyi Tibor nem lehetett EP-képviselő - ő a listán csak a 3. helyen szerepelt Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi után).  

Belső mutyikról, külső alkudozásokról írt, ahol "a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon". Bírálta, hogy az MSZP feladta baloldaliságát, a párt "mára ideológiailag élő halottá vált". Szerinte az EP-kampány véghajrájában már nem a választópolgárért, még csak nem is a pártért, hanem egy másik párt emberének (a párbeszédes Jávor Benedeknek) a mandátumáért küzdöttek. Szerinte az MSZP hosszú ideje leszoktatta a szavazóit az irántuk való kötődésről.

Tartósan úgy viselkedünk, mint a kanos férfi, aki beleszeret a bárcás cédába, s mindenét odaadja neki.

-írta Szanyi Tibor.

A másik nyílt levelében Tóth Bertalan pártelnöknek és Ujhelyi István kampányfőnöknek ment neki: elhibázott kampányról, rossz listaállításról írt, és a Demokratikus Koalíció  irigylésre méltó országjárását állította példának az MSZP elé, valamint k ommunikációs atombombának nevezte Bangóné Borbély Ildikó patkányozását.

Az MSZP egyetlen EP-mandátumát végül Ujhelyi István kapta meg, amire Szanyi azt írta:  "ennek a förtelmes kudarcnak az egyik (ha nem a) legfőbb felelősét mégis felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával” (...) Szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává”. 

Az MSZP kampányáról Ujhelyi István ebben a cikkben beszélt az Indexnek.