János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra kell szervezni az orvosi ügyeletet Szombathelyen

2019.06.12. 19:56

Felmondta a szombathelyi orvosi ügyeleti ellátásról az önkormányzattal kötött szerződést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a vasi megyeszékhely polgármestere szerdán az MTI-vel.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: a szerződés felbontását azért kezdeményezte a Mentőszolgálat, mert az ellenzéki vezetésű önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget.

A polgármester - aki több évtizeden át mentőorvos, a regionális mentőszervezet vezetője volt - hangsúlyozta: az új ellenzéki többség által végrehajtott pénzmegvonás csökkenti a szombathelyiek biztonságát és csökkentheti az orvosi ügyeleti ellátás eddig megszokott színvonalát.

Puskás szerint az OMSZ a lehető legolcsóbban, "önköltségi áron",szakszerűen és fegyelmezetten szervezte meg az orvosi ügyeletet, amelynek közvetlen ellátása során támaszkodhattak a mentőszolgálat lehetőségeire is. Emellett az újonnan keletkezett kiadásokat - például a kötelező béremeléseket - az OMSZ nem vállalhatta magára, ezért érthető a lépése.

Puskás Tivadar
Puskás Tivadar
Fotó: Varga György / MTI

Nemény András, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője szerint ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt. Csupán arra a 32 millió forintra kértek volna magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amelyet szerinte a helyi háziorvosokkal látnak el.

Emellett a korábban fideszes többségű önkormányzat is úgy foglalt állást, hogy az OMSZ-szel kötött szerződést felül kell vizsgálni. "Eddig semmiféle választ nem kaptunk a mentőszervezettől a kérdéseinkre, a közgyűlés sem tárgyalt a szerződés esetleges felbontásáról" - mondta.

Nemény szerint ha odaadták volna nekik a kért adatokat, és abból kiderült volna, hogy a kért plusz pénzt a mentőszolgálat a szombathelyi orvosok bérére fordította, úgy a többlet igényt is megszavazták volna. Ha viszont egy állami szervezet "nagy kalapjába" folyt be a pénz, nem szeretnének többet fizetni. Szerinte egyébként Szombathelyen az orvosi ügyelet ugyanúgy megszervezhető az OMSZ bevonása nélkül is, mint az ország más településein, anélkül hogy romlana az ellátás minősége.