A követ is lefoglalta a rendőrség, amivel a teknőst agyonverte a nő

28207193 83cb2dd9b68f61c9c4683446ad833711 o.png
2019.06.14. 14:37 Módosítva: 2019.06.14. 16:30

Nemcsak a kamerafelvételt, de azt a követ is elvitte a rendőrség a helyszíneléskor, amellyel egy egyelőre ismeretlen nő szerdán agyonütött egy görög teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az állatkert egyelőre nem hozza nyilvánosságra az esetről készült kamerafelvételt, miután a rendőrség nyilvánosságra hozta a szükséges képet, amely alapján jó eséllyel felkutatható lesz az elkövető.

Úgy tudjuk, hogy a nő, aki az állatot agyonütötte, magyarul beszélt azzal a férfival, akivel az állatkertben együtt volt, és aki vele együtt látható a képen – így feltételezhető, hogy nem külföldi turisták. Az állatkert munkatársai mindenesetre bíznak abban, hogy megkerül az elkövető, de a nyomozás a rendőrség dolga, így az esetleges szemtanúk is a rendőrséghez fordulhatnak csak. Információnk szerint már valaki bejelentést tett, aki Budapesten felismerni vélte a képen látható nőt. 

Az agyonvert teknős mindössze nyolcéves hím példány volt, ez teknősöknél fiatal kornak számít, mivel ezek  az állatok évtizedekig élhetnének. Így az agyonvert állat is élhetett volna még akár hetven-nyolcvan évig is – mondta az Indexnek Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Hanga szerint fontos, hogy lássák az emberek, akik esetleg hajlamosak egy ilyen tettre, hogy ez egyrészt büntetendő, másrészt a társadalom mély megvetésével jár. Az állatkertben élő teknősök jelentős része egyébként mentett teknős, olyan állatok, amiket például csempészektől koboztak el.

A szóvivő szerint bár megfontolják, hogy kell-e a kifutó kialakításán változtatni, nem ez a központi kérdés. Már csak azért sem, mert Hanga szerint az állatkert szemlélete éppen az, hogy minél közelebb hozza az állatokat a közönséghez. Ezt a célt szolgálják például az állatsimogatók is. 

Hasonló eset amúgy is csak nagyon ritkán fordul elő. Hanga példaként említette, hogy a kilencvenes évek elején valaki egy hódot dobott agyon féltéglával, 1994-ben pedig egy víziló pusztult el amiatt, mert valaki ökölnyi méretű gumilabdát dobott a szájába, amit az állat aztán lenyelt. 

Ennél gyakoribbak azok az esetek, amikor az emberek a tiltás ellenére állatokat etetnek, esetleg szelfibotokkal nyúlnak be olyan helyekre, ahova nem lenne szabad, például medencébe. Vagy ami szintén gyakoribb, hogy a fényképezőgépük vakujával okoznak kellemetlenséget az állatnak. Néhány éve egy gorillakölyköt el is kellett zárni a sok vakuzás miatt. 

(Borítókép: Police.hu)