Annyira nagy a hőség, hogy most a szúnyogokat sem irtják

DSOKI20170705005
2019.06.14. 12:17

Átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés a hőség miatt - ezzel a címmel kaptunk közleményt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.  

A közlemény szerint a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. Emiatt átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés, viszont a földi permetezést folyamatosan végzik a szakemberek, az napnyugta után történik - magyarázza a katasztrófavédelem.

Arról is szól a közlemény, hogy országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. A hőségriasztás után ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken.  

Az önkormányzatok maguk is végeztethetnek szúnyoggyérítést, ezzel kiegészítve a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot.

(Borítókép: Repülőgépes szúnyogirtás Pécsett 2017. július 5-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)