Elfogták az állatkerti teknőst megölő nőt

2019.06.14. 17:44 Módosítva: 2019.06.14. 18:06

A BRFK felkérésére az ózdi rendőrök Ózdon elfogták a nőt, aki a Fővárosi Állat- és Növénykertben megkínzott egy görög teknőst - közölte a rendőrség

28207193 83cb2dd9b68f61c9c4683446ad833711 o.png
Fotó: Police.hu

Állatkínzás miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre. A zuglói nyomozók kevesebb mint 20 órán belül azonosították és elfogták a feltételezett elkövetőt.

A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.

Ahogy korábban megírtuk, nemcsak a kamerafelvételt, de azt a követ is elvitte a rendőrség a helyszíneléskor, amivel agyonütötte a görög teknőst. 

Az agyonvert teknős egy nyolcéves hím példány volt, ami a teknősöknél fiatal kornak számít, mivel ezek az állatok évtizedekig élhetnének. Az agyonvert állat is élhetett volna még akár hetven-nyolcvan évig is. 

Az állatkert szóvivője szerint  fontos, hogy lássák az emberek, akik esetleg hajlamosak egy ilyen tettre, hogy ez egyrészt büntetendő, másrészt a társadalom mély megvetésével jár. Az állatkertben élő teknősök jelentős része egyébként mentett teknős, olyan állatok, amiket például csempészektől koboztak el.

Azt is megtudtuk Hanga Zoltántól, hogy hasonló eset nagyon ritkán fordul elő. A kilencvenes évek elején például valaki egy hódot dobott agyon féltéglával, 1994-ben pedig egy víziló pusztult el amiatt, mert valaki ökölnyi méretű gumilabdát dobott a szájába, amit az állat aztán lenyelt.

Gyakoribbak azok az esetek, amikor az emberek a tiltás ellenére állatokat etetnek, esetleg szelfibotokkal nyúlnak be olyan helyekre, ahova nem lenne szabad, például medencébe. Vagy ami szintén gyakoribb, hogy a fényképezőgépük vakujával okoznak kellemetlenséget az állatnak. Néhány éve egy gorillakölyköt el is kellett zárni a sok vakuzás miatt.