Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kiengedik az egyik olaszliszkai lincselőt

2019.06.14. 15:21 Módosítva: 2019.06.14. 15:56

A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró az olaszliszkai lincselés ügyében emberölés és rongálás miatt 17 év szabadságvesztéssel sújtott ifj. H. Dezső elítéltet feltételes szabadságra bocsátásáról hozott döntését - közölte az MTI.

Az elítélt szabadságvesztését a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, feltételes kedvezménnyel július 15-én szabadulhat. Az elsőfokú döntés ellen az ügyész fellebbezett május végén. 

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának döntése alapján a büntetés-végrehajtási bíró helytállóan következtetett arra, hogy büntetés-végrehajtási intézetben kifogástalan magatartást tanúsító elítélttel szemben a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése mellett is elérhetőek a büntetés céljai. Az elsőfokú bíróság helyesen járt el akkor, mikor a feltételes szabadság próbaidejének tartamára elrendelte az elítélt pártfogó felügyeletét, így biztosítva életvitele rendszeres figyelemmel kísérését.

2009. november 13. Az elsőrendű vádlott ifjabb Horváth Dezső hallgatja a Debreceni Ítélőtábla Szögi Lajos meggyilkolása ügyében hirdetett ítéletét.
2009. november 13. Az elsőrendű vádlott ifjabb Horváth Dezső hallgatja a Debreceni Ítélőtábla Szögi Lajos meggyilkolása ügyében hirdetett ítéletét.
Fotó: Balázs Attila / MTI

A Szegedi Törvényszék határozatával a döntés véglegessé vált.

Ifj. H. Dezsőt a Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án sújtotta jogerősen 17 év fegyházbüntetéssel az olaszliszkai emberölési ügy elsőrendű vádlottjaként. Az ügyben a bíróság három vádlottat ítélt életfogytig tartó fegyházbüntetésre.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint - amit azóta az eljárás megcáfolt - elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.