Orbán: Nem mutattunk drámai gesztusokat a Hableány tragédiája után

2019.06.14. 08:23

Péntek reggel ismét alákérdezős interjút adott Orbán Viktor a Kossuth rádióban. 

A kormányfő az alábbiakról beszélt:

  • Erős a V4, így a közelgő EU-csúcson megfelelően tudják majd az érdekeiket érvényesíteni.
  • A V4-en belül készült egy pozitív és egy negatív lista arról, kit szeretnének látni és kit nem az Európai Bizottság élén. A pozitív listáról nem mondott nevet Orbán, a negatív listáról Frans Timmermanst említette, aki szerinte azért nem lehet elnök, mert „megtámadott egy tagállamot”.
  • Az interjúban beszélt az Európai Néppártról is. Azt mondta, megpróbálják megtartani olyannak az Európai Néppártot, hogy az a Fidesznek is jó legyen. Ha ez nem sikerül, „akkor ott nekünk nincsen helyünk” – jelentette ki a miniszterelnök.
  • Szerinte a Néppárt liberális  szárnya durva támadást intézett Magyarország ellen a kampány alatt. 
  • Azt mondta, nem tudja, mit kellene vizsgálnia a Néppárt által kijelölt „bölcsek tanácsának”, de utalt arra, hogy nem kellene itt vizsgálódniuk. „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország” – mondta, hangsúlyozva, hogy a bölcsek tanácsa és a Fidesz egyenrangú partnerek.
  • A gazdaságról azt mondta, hogy ő ugyan „óvatos duhaj”, de most van egy olyan általános érzet, hogy jó irányba mennek a dolgok. Utalt arra, hogy ha a nyugati államok gazdasága lassul, akkor azt Magyarország is megérezheti majd. 
  • Szerinte a dunai hajóbaleset azért rázta meg annyira az országot, mert az áldozatok a vendégeink voltak. „Nem vontuk félárbócra a nemzeti lobogót, nem mutattunk drámai gesztusokat” – mondta Orbán, ennek okát azonban nem fejtette ki. Azt viszont elmondta, hogy a gyász után szeretne valamilyen mementót állítani a tragédiának, erről majd beszélni szeretnének a dél-koreaiakkal.