Közös ellenzéki jelöltek lesznek ősszel Zalaegerszegen és Nyíregyházán is is

2019.06.14. 17:14

Zalaegerszegen és Nyíregyházán is közös jelölteken indítanak az ellenzéki pártok az őszi önkormányzati választáson.

Az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP közösen, de nem pártszínekben állít polgármesterjelöltet és egyéni képviselőjelölteket Zalaegerszegen, hangzott el az öt ellenzéki párt pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MTI híre szerint jelöltek személyéről nem beszéltek a pártok képviselői, azt ugyanakkor elmondták, a helyi szervezetek vezetői 14 pontból álló politikai nyilatkozatot írtak alá: a fiatalok elvándorlásának megakadályozására bérlakásprogramot indítanának, a munkahelyek védelmében pedig felülvizsgálnák az Európai Unión kívüli állampolgárokat alkalmazó cégek városi kedvezményeit.

A közösen megfogalmazott programjukban szerepel a parkolási és közlekedési problémák megoldása. Segítenék a szociálisan rászorulókat és támogatnák a helyi vállalkozásokat, a képzéseket pedig a helyi piaci igényeknek megfelelően bővítenék.

Fontosnak tartják a városi hagyományok ápolását és támogatnák a sportszervezeteket, a belvárosban szervezett fesztiválok helyszíneit pedig - a környéken élők nyugalma érdekében - a szervezőkkel közösen újragondolnák - írták a nyilatkozatban.

Kitértek arra is, hogy "megtisztítják a városi közéletet", "a tehetség és szorgalom előtérbe kerül a politikai lojalitással szemben". A politikai nyilatkozat város zöldövezeteinek megóvására tett javaslatukat is tartalmazza.

Lövei Csaba önkormányzati képviselő a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében elmondta, a nyíregyházi ellenzéki szövetséget a Párbeszéd támogatásával az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP mellett a helyi Függetlenek Egyesülete és a Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotja.

"Ez a szövetség nem szándék, ez tény, hat párt és két civil mozgalom szövetsége Nyíregyházáért" - fogalmazott Lövei Csaba. Szavai szerint Nyíregyházán új politikai kultúrára van szükség, "egymás véleményének elfogadására, a kölcsönös megbecsülés és tisztelet kultúrájára", ehhez várják minden jó szándékú, változást akaró nyíregyházi ember csatlakozását.

Megjegyezte, a nyíregyházi ellenzéki polgármesterjelölt személyéről már döntöttek a szövetségben álló pártok és civil szervezetek, ugyanígy megvan már a képviselőjelöltek névsora is, őket később fogják bemutatni a médiának és a közvéleménynek.

Az ellenzék eddig Szegeden, Szombathelyen, Pécsen, Tatabányán, Salgótarjánban, Kaposváron, Kecskeméten, Egerben, Miskolcon és Szekszárdon döntött arról, hogy egy jelölt mögé állnak be, abban bízva, hogy így, az összes ellenzéki szavazat egyesítésével le tudják győzni a kormánypárti jelölteket.