Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

A Publicusnál kihozták, hogy Karácsony az esélyes Tarlós ellenében

2019.06.17. 09:24 Módosítva: 2019.06.17. 09:26

Kijött az első ellenzéki főpolgármesteri előválasztási vita utáni felmérés, amely szerint a június 20. és 26. között esedékes előválasztáson az összes megkérdezett 24 százaléka Karácsony Gergelyre, 21 százaléka Kálmán Olgára, míg 7 százaléka Kerpel-Fronius Gáborra tervezi leadni szavazatát, míg 48 százalék még bizonytalan abban, hogy kire szavaz.

A jellemzően baloldali megrendelésre dolgozó Publicus a Népszava megbízásából az első forduló után újra megvizsgálta a budapesti lakosok előválasztással és főpolgármester-választással kapcsolatos preferenciáit, és ebből azt állapította meg, hogy az előválasztás második fordulójában induló jelöltek ismertsége kimondottan magas.

Tarlós 95, Karácsony 91, Kálmán 87, Kerpel-Fronius 57 százalékon áll.

Népszerűségük – mint írja a Publicus – „hasonló mintázatot követ, Tarlós és Karácsony vezetnek, 50 és 51 pontos népszerűséggel, némileg lemaradva követi őket Kálmán 46 ponttal, majd Kerpel-Fronius 33 ponttal lemaradva”.

Kire szavazna az összes megkérdezett (%-ban):

 

Az adott politikust ismerők közel fele tartja alkalmasnak Tarlós Istvánt és Karácsony Gergelyt, hogy Budapestet főpolgármesterként vezessék. Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga esetén 26 és 37 százalék azok aránya, akik szerint alkalmasak lennének főpolgármesterként vezetni Budapestet, írják.

Érdekes szempontot vetett be a Publicus, amikor azt írta: a megkérdezettek fele szerint egy főpolgármesternek a legfontosabb tulajdonsága, hogy ki tudjon állni a Fidesz-kormány ellenében a városért.

A második legfontosabb tulajdonság, hogy legyen városvezetői tapasztalata (38 százalék említette). Ez ugye sem Kálmánnak, sem Kerpel-Froniusnak nincs, csak Karácsony az, aki zuglói kerületi polgármesterként városvezetői tapasztalatot szerzett.

Az előválasztáson nagyobb valószínűséggel részt vevő ellenzéki szavazók körében 36, 30, illetve 8 százalék a Karácsony, Kálmán és Kerpel-Fronius közötti arány, és körükben 26 százaléknyian vannak a bizonytalanok, írja a Publicus. Az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők körében pedig Karácsonyra 28, Kálmánra 24, Kerpel-Froniusra 8 százalék szavazna, ám a bizonytalanok aránya körükben 40 százalékos.

A Népszava megrendelésére készült felmérés szerint a Fidesz-szavazók többsége (44 százalék 11 ellenében) Kálmán Olga győzelmét valószínűsíti, míg az ellenzéki szavazók többsége (50 százalék 24 ellenében) inkább Karácsonyt vélik befutónak. És azt is írják, hogy a főpolgármester-választás különböző forgatókönyveit vizsgálva látszik, hogy legközelebb Karácsony Gergely kerül Tarlós Istvánhoz, köztük egy százalékpont a különbség: az összes megkérdezett 26, illetve 27 százaléka említette, hogy rájuk szavaz „most vasárnap”.

Ha Kálmán Olga lenne Tarlós kihívója, érdemi különbséggel számolhatunk: 8 százalékpont a lemaradás, 20, illetve 28 százalék szavazna a két jelöltre. Amennyiben Kerpel-Fronius Gábor nyeri az előválasztást Tarlós komoly előnnyel számolhat, 15, illetve 28 százalékot kapna a két jelölt, ez már 13 százalékpontos különbség, összegzett a Publicus.

A pénteki előválasztási vitáról nézze meg összefoglalónkat.