Nem dicsekedett el a kormány Orbán és Dodik tárgyalásával

2019.06.18. 15:33 Módosítva: 2019.06.18. 18:11

Kétnapos magyarországi látogatásra érkezett Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb részének elnöke, és útja közben tárgyalt Orbán Viktorral, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, ami elhallgattak a magyar és a nemzetközi sajtó elől, írja a 444.hu.

A sajtótájékoztatóra nem kaptak meghívót magyarországi szerkesztőségek a lap tudomása szerint, és amikor külföldi hírügynökségek munkatársai érdeklődtek kedd reggel a kormánynál, azt a választ kapták, hogy nem lesz ilyen sajtótájékoztató. 

Közben a szerb sajtó részletesen beszámolt a sajtótájékoztatójukról, és videófelvételt is  közöltek,  a szerb szinkron alatt egész jól hallatszanak Orbán Viktor szavai, amelyekkel megköszöni Dodik látogatását, és a kétoldalú együttműködés fejlesztését ígéri. 

Dodikot a szerb nacionalizmus meghatározó alakjaként, és Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségeseként tartják számon Nyugaton. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Dodik nagy híve Radovan Karadzicnak, az életfogytiglani börtönre ítélt szerb hadúrnak is. 

Frissítés:

Az MTI az esemény után több mint két órával mégis kitett egy beszámolót, ebben azt írják, Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval. Ezért megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni.

A hír szerint tárgyaltak Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni" - hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.