Meglopták a diákokat, mégse a tolvajt keresik

2019.06.19. 16:02

Nyomozást indított a Fővárosi Rendőr-főkapitányság, miután meglopták a diákokat a XIII. kerületi  Németh László Gimnázium évzárója alatt. Eközben az iskola vezetősége azután nyomoz, hogy ki szivárogtatta ki a kínos esetet a médiának. Az iskola szerint a diákoknak magukkal kellett volna vinniük a telefonokat az ünnepségre. 

Több diák is megírta nekünk, hogy június 18-án telefonok, bankkártyák és több mint százezer forint készpénz tűnt el az osztálytermekből, amíg ők az udvaron tartott évzárón tartózkodtak. Legalább négy osztályban pakolták ki a táskákat, több mint 50 telefonnak kélt lába, az anyagi kár pedig megközelíti a 6 millió forintot.

A tolvajok szervezetten dolgozhattak, mert minden táskát és pénztárcát visszazártak. Mindeközben a portaszolgálat nem volt a helyén, a kamerák nem voltak bekapcsolva, a termeket pedig nem zárták be. A telefonokat még fél órán keresztül le lehetett követni. Eszerint a közeli Kunyhó cukrászdában tartózkodtak a tolvajok, de mire odaértek, már nem volt ott senki, és minden telefont kikapcsoltak.

Megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte:  lopás miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Az Indexnek nyilatkozó diákok elmondása szerint közben

az iskolavezetés a diákokat hibáztatja, amiért nem vitték magukkal a telefonjaikat az évzáró ünnepségre.

Furcsa elvárás ez, mert egy iskolában általában épp azt szokták kérni a diákoktól, hogy a mobiljaikat ne vigyék az ünnepségekre. Ez a lányoknak különösen nehéz lenne, mivel a legtöbb ünneplő szoknyán nincs is zseb. Az iskolavezetés szerint az értékmegőrzőt kellett volna használni, de az is jogos felvetés, hogy miért nem zárták a termeket az évzáró ünnepség alatt. 

A másik jellemző reakció az iskolavezetés részéről, hogy

az iskolában elindult a kérdezősködés arról, ki írta meg az incidenst az Indexnek. Nem örülnek ugyanis annak, hogy egy ilyen ügy miatt kerültek a hírekbe.  

A diákok elmondása szerint a tanárok ennek ellenére megértőek, és próbálnak segíteni az elveszett értékek megtalálásában.