Többfelé egyhavi eső zúdult az országra

2019.06.19. 18:17 Módosítva: 2019.06.20. 10:09

Villámárvizet okozott a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék szerdán Nagyvisnyón, ahol utcákat öntött el és házakat, melléképületeket is veszélyeztetett a víz, írja az MTI.

A Heves Online videót is kapott arról, milyen volt a látvány:

A településre a nap folyamán eddig több mint 20 alkalommal vonultak a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók. Házakból, pincékből, garázsokból kellett kiszivattyúzniuk a betört vizet, de az érintett ingatlanok egyike sem vált lakhatatlanná, írja az MTI.

A vihart követően hömpölygő víz miatt a rendőrök átmenetileg lezárták a Nagyvisnyót Dédestapolcsánnyal összekötő utat.

Az Időkép szerint többfelé az országban egyhavi csapadék esett. A portál közvetítése alapján a legsúlyosabb helyzet ebben a szolnoki alagútnál lehetett, ahol a kocsikat szinte ellepte a víz:

szabea93-szolnok2.jpg-2019-06-19-21-09-44
Fotó: Török Noémi / Időkép

A vonatoknál is voltak gondok

A viharos időjárás több helyen is fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben:

  • Aszód és Galgamácsa között a nagy mennyiségű eső több helyen elmosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon huzamosabb ideig szünetelt a vonatforgalom. A közúti viszonyok miatt a területileg illetékes busztársaság a közúton sem tudta megközelíteni a kimaradó szakaszt. Az Aszód–Balassagyarmat-vonalon jelentősen nőtt az eljutási idő.
  • A szobi vonalon Verőce és Szob között a lehulló csapadék egy szakaszon hordalékkal borította be az egyik vágányt, illetve fakidőlés és feszültség kimaradás is lassította a közlekedést. A késő esti órákig a távolsági járatok esetenként 60-90 perccel hosszabb menetidővel közlekedtek. Estére Szob és Nagymaros között kijavították a biztosítóberendezési hibát. Nagymaros és Verőce között is eltávolították a vasúti pályára dőlt fát, így újra mindkét vágányon közlekedhetnek a vonatok.
  • Pest megyében, a Dömösi Átkelés vasúti megállónál például a sínekre rakodott sár és kövek eltávolításához kérték a katasztrófavédelem egységeinek segítségét, írja az OKF.

Víz a liftaknában, pincében

  • Egyebek közt Ecseren, Domonyban, valamint Lajosmizsén és a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban pincébe, Kecskeméten pedig egy társasház liftaknájába befolyt víz miatt hívták ki a tűzoltókat.
  • Tiszalök közelében legalább öt helyen többméteres faágak estek a 3612-es útra, a Hajdú-Bihar megyei Egyeken, a Fő utcában kettétört egy tizenöt méteres fa, fele az ott lévő ház sarkára, illetve telefonvezetékre dőlt.
  • Budapest több kerületében, a Pest megyei Csőváron, Nógrád megyében, Patakon, valamint Csécse és Szarvasgede között is sok munkát adtak a tűzoltóknak a kidőlt fák, lehasadt ágak.

Dolgoztak a tűzoltók

  • Szolnokon a Bercsényi utcában állt, és magánházakba folyt be a víz. Az egységek átvizsgálták az érintett szakaszt, ahonnan négy embert kimenekítettek.
  • Szintén Szolnokon egy hotel alagsorába tört be, több településen, így például a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán, a Pest megyei Domonyban, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paposon pedig magánházak pincéjét árasztotta el – olykor egy méter magasan – a víz.
  • Szentesen, a Szarvasi úton, valamint Budapest XIX. kerületében, a Rákóczi utcában járművekre, Fábiánsebestyénben pedig a vasútra dőlt fa.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Martfűn, a Rákóczi úton, Tiszaföldvár és Mezőhék között, valamint Fegyvernek és Örményes között ugyancsak fák zuhantak az útra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán több megyét érintően másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett a zivatarveszély miatt is az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.