Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudja folytatni az ügyészség a Czeglédy-ügyet

2019.06.20. 08:00

Amikor az európai parlamenti választás előtt Czeglédy Csaba neve felkerült a Demokratikus Koalíció listájára, mentelmi jogot szerzett a volt szocialista politikus. Annak idején ez ellen a Fidesz határozottan tiltakozott, de a Nemzeti Választási Bizottság – az ellenzéki tagokkal kiegészülve – megszavazta a mentelmi jogot. A választáson azonban nem sikerült Czeglédynek képviselői státuszt szereznie – magyarul: nem választották meg –, így a mentelmi jog érvényét veszítette. Csakhogy a mentelmi jog idejére a nyomozást fel kellett függeszteni.

A helyzet azonban olyan, hogy ezután a Csongrád Megyei Főügyészség hiába kérte az ügy folytatását, a Szegedi Törvényszék a büntetőeljárási törvényre hivatkozva elutasította a kérést, „a Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy” – idézi a Hvg.hu a bírósági iratot. Mostantól Cs.-né. I. J. és társai ellen folyó büntetőügyről tudunk beszélni.

A Hvg.hu-nak nyilatkozott Hankó Faragó Miklós, Czeglédy ügyvédje, aki azt mondta, a büntetőeljárási törvény nem rendelkezik egyértelműen a folytatásról, és hogy  „ebből is látszik, hogy a törvény módosítása mennyire átgondolatlan volt”.

Az ügyészség fellebbezhet, de az is előfordulhat, hogy szinte elölről kell kezdeni az egész eljárást, írja a lap.