Belső vizsgálatot indít a Budapest Airport a szerdai káosz miatt

2019.06.21. 15:53

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret június 19-én este 89 percre be kellett zárni az I. futópálya betonfelületének kisebb sérülése miatt. 

A Budapest Airport az üggyel kapcsolatban pénteken azt közölte, hogy belső vizsgálatot indítanak az ügyben. 

A BA szerint sem az utasok, sem pedig az érintett légijármű nem volt kitéve semmilyen közvetlen vagy közvetett veszélynek, amikor a Stockholm-Budapest járatot teljesítő Airbus A321 futóművének egyik abroncsa az I. futópályán történő leszállás közben megsérült.

A sérülést a földi kiszolgáló személyzet vette észre, miután a légijármű a forgalmi előtéren állóhelyére gurult.

„A budapesti repülőteret évente használó több mint 15 millió utas, illetve a repülőgép-személyzetek biztonsága és épsége számunkra elsődleges fontosságú.” - mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Lammers szerint a repülőtéri szolgálatok gyors és hatékony munkájának köszönhetően ez egy elszigetelt incidens volt. 

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Budapest Airport az incidens kezelése során az összes vonatkozó szabályozási eljárásnak megfelelt; az összes illetékes hatóságot, szervezetet és szolgálatot értesítették, illetve az utasokat is tájékoztatták. Mindezek ellenére a Budapest Airport vezetősége belső vizsgálatot indított az ügyben, és az illetékes hatóságokkal is mindenben együttműködik. A belső vizsgálat eredményeit a társaság nyilvánosságra fogja hozni. 

Az egyik utas szerint kezdeti zavar után végül mindenki összeszedte magát. A SmartWings megszervezte, hogy mindenki taxival hazamenjen, és az estére biztosított külön géphez visszaérjen. Az érintett utazási irodák is munkához láttak, átszervezték a szállásokat, összefogják a kártérítési igényeket a légitársaság felé. A reptér biztosította a gyors becsekkolást. "Ma hajnali négyre kiértünk a szállásunkra rendesen. Végre, minden rendben van :)" - írta nekünk az utas.