Bernát, Felícia
EUR 384,41 Ft
USD 363,63 Ft
7 °C
31 °C

A kormány eltörölné a rugalmas iskolakezdést

2019.06.22. 12:50

A kormány egy új rendelettel eltörölné a rugalmas iskolakezdést, és szigorításokat vezetne be, szúrta ki a HVG.

Jelenleg egy gyerek akkor mehet iskolába, ha betöltötte a 6. évét, ha viszont nem kellően iskolaérett vagy problémásabb eset, akkor a következő tanévben. Hogy melyik gyerek iskolaérett, azt az óvodapedagógusok állapítják meg. 

A mostani módosító csomag (ami egyébként magában foglalja a magántanulói státusz megszüntetését) szerint viszont 

ha a gyerek betöltötte a 6. életévét, kötelező iskolába mennie.

Akkor is, ha a gyerek egy nappal a megadott határidő, például augusztus 30-án született, akkor is, ha a gyerek problémás.

Első osztályos tanuló a tanévnyitón
Első osztályos tanuló a tanévnyitón
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ha a szülő vagy az óvodapedagógus szerint hiába hat éves a gyerek, de még nem érett az iskolára, akkor szakértői bizottsághoz kell fordulnia, akiknek eddig csak a problémás gyerekekkel kellett foglalkozniuk.

A másik esetben viszont, ha a szülő kéri, hogy már hat éves kora előtt vihesse iskolába a gyereket, és ezzel a szakértői bizottság egyetért, akkor az a gyerek mehet iskolába.

A kötelező óvodáztatást is szigorítaná ez a tervezet. Hogy valaki otthon maradhat-e plusz egy évet, az közigazgatási perben dőlne el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás