Orbán találkozott a Néppárt bölcseivel, csak sehol nem beszélt róla

2019-06-20T123632Z 1916883139 RC1F07A3C050 RTRMADP 3 EU-SUMMIT
2019.06.22. 13:29

Az Európai Néppárt (EPP) Értékelő bizottságának (a "bölcsek tanácsának") kezdeményezésére Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután Brüsszelben találkozott a testület vezetőjével, Herman van Rompuy-jel és két másik tagjával. Erről viszont a kormánymédia csendben hallgatott, csak a Néppárt közölte a hírt Twitteren, szúrta ki a Népszava.

A lap úgy tudja, a két fél az Európai Néppárt brüsszeli székházában találkozott. Az úgynevezett "bölcsek tanácsának" három tagját a Néppárt delegálta a Fidesz átvilágítására, hogy a magyar kormány mennyire a néppárt keresztény-konzervatív-integrációpárti elveinek megfelelően kormányozza Magyarországot, miután a  Fidesz néppárti tagságát  március 25-én azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztették  a Néppárt gyűlésén.

És bár Orbán Viktor azt mondta, nem tudja, mit kellene vizsgálnia a bölcseknek, és nem is fogadja ezt el, június közepén írt levelet nekik, amiben azt állította, nonszensz, hogy a Fidesz ne lenne elkötelezett az európai értékek iránt. Többek között azt írta,

  • a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak;
  • a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, viszont a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tesz említést;
  • A szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni Orbán szerint, és megemlíti a kormányközeli sajtótermékeket tömörítő KESMA-t, ugyanakkor úgy látja, hogy a legfontosabb közéleti médiumok, az RTL Klub, a HVG, az ATV, a Blikk és a Népszava kormánykritikusak.
  • A korrupció miatt sem kell szégyenkezni, mert az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomázást von maga után, az európai átlag csak 42 százalék. 
  • Szerinte a civil szervezetek sincsenek elnyomva, mert 60 ezer ilyen szervezet működik az országban.
  • A CEU önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta őket, pláne a kormány nem.

A bölcsek viszont visszadobták a választ, szerintük azok eléggé problémásak.

Hogy mi zajlott a mostani brüsszeli találkozáson, azt egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó

Orbán ezúttal elszámolta magát

A Fidesz és a hozzá közel állók sokáig azt harsogták, hogy az Európai Néppártot megszállták a bevándorláspártiak. Orbán nyitott is a radikális jobbosok felé, fogadta Salvinit és Strachét. Majd jött a hidegzuhany: az EP-választás európai eredménye. Orbán új célja most már: maradni az EPP-ben, még ha ez áldozatokkal is jár.

(Borítókép: Orbán Viktor Brüsszeben, 2019. június 20-án. Fotó: Julien Warnard/Pool via REUTERS)