Az UNESCO kérésére se állítja le a kormány a Liget-projektet

2019.06.24. 22:37

Furcsának tartjuk, hogy miért éppen most kezdte el támadni a szervezet a fejlesztéseket, mert mindegyik építkezés évek óta tart

- válaszolta a Miniszterelnökség az UNESCO jelentés kapcsán az RTL Klub megkeresésére. A Híradó riportjából kiderül,

EGYIK BERUHÁZÁS LEÁLLÍTÁSÁT SE TERVEZI a kormány, MERT szerintük "A KRITIKÁK TÁRGYALÁS ÚTJÁN RENDEZHETŐEK."

Pár napja adott ki egy jelentést az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO, melyben arra kéri a magyar kormányt, hogy állítsa le a világörökségi helyszíneken, vagy azok közelében megvalósuló projekteket mindaddig, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrzés alá eső területek kezelésére.

A szervezet

  • megdöbbentőnek nevezi, hogy a Duna partjára tervezett 120 méteres Mol-torony egyáltalán megkaphatta az építési engedélyt,
  • aggasztónak tartja a Liget-projektet a Néprajzi Múzeum és a biodóm mérete miatt,
  • kifogásolja, hogy a Vár átalakítása kapcsán nemcsak felújítás történik, hanem lerombolt, megsemmisült épületeket is felépítenek újból, ami a városkép hitelességének az elvesztéséhez vezet. 

AZ UNESCO 2020. FEBRUÁR 1-IG VÁR JELENTÉST A MAGYAR ÁLLAMTÓL, AMIBEN REAGÁLNAK A MEGFOGALMAZOTT AGGÁLYOKRA.

A világszerte elismert, nagy presztízsű világörökségi listán olyan védett budapesti helyszínek szerepelnek, mint a Duna-partok panorámája, a Budai Várnegyed és a Hősök tere az Andrássy úttal. Kisebb mértékben, de védettséget élveznek a világörökségi helyszínek mellett lévő zónák is, mint például a Városliget.