16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Helyre kell állítani a letarolt, kiemelten védett nádast a Balatonnál

2019.06.25. 17:40 Módosítva: 2019.06.25. 20:27

Márciusban az Index is beszámolt arról, hogy valaki természetvédelmi engedély nélkül 150 méter hosszan, 8-12 méter szélességben letarolt egy kiemelten védett nádast Balatonakalinál, egy egykori Balaton-parti kemping (Holiday Kemping) területén.

Bár a területen vízparti villa- és üdülőparkot, illetve hotelt építő ingatlanos cég korábban tagadta, hogy köze lenne a nádirtáshoz, a kormányhivatal nem hagyta büntetlenül a területen végrehajtott pusztítást, a beruházó SSS Group Kft.-t egymillió forintra büntette, és arra kötelezte, hogy telepítse vissza a nádast, írja a 24.hu egy május 29-i balatonakali közmeghallgatás jegyzőkönyve nyomán.

Az ingatlanos cég márciusban az Indexnek azt nyilatkozta: nem kértek engedélyt nádirtásra, nem is folytattak ilyen tevékenységet a területen, de még erre vonatkozó megbízást sem adtak senkinek. Az SSS Group Kft. projektigazgatója, Süle Gábor a kormányhivatal döntése után a 24.hu-nak nyilatkozva kitartott amellett, hogy a cégnek nincs köze a nádasirtáshoz.

Süle elmondta: az egymillió forintos büntetést már kifizették, de a nádas visszatelepítésével ebben a formában nem értenek egyet. „A hatóság egy 2011-es nádastérképből dolgozott, ez pedig nem feltétlenül felel meg a valós helyzetnek. Ezért a visszatelepítést továbbra is kifogásoljuk” – érvelt a projektigazgató.

Az Index márciusi cikkéből kiderült: miután a helyiek jelezték a hatóságoknak a februárban kezdődött nádirtást, a munka nem állt le, hanem éjszaka folytatódott. Sokan felsőbb szálakra gyanakodtak. „Félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről” – írták az Indexnek. Az egyik helybéli szerint a nádas rengeteg nagyhal és vízimadár élőhelye volt.

Az ügyben hozott ítélet nem jogerős. A 24.hu információ szerint a cég közben már építi a következő, 38 lakásos lakóparkját a Balaton északi partján.  • Tippek
  • Hírek