Hónapok óta azt álmodta a lány, hogy bennég valahol

5K8A6610
2019.06.25. 17:45 Módosítva: 2019.06.25. 19:54
A MOM-tűzben elhunyt 8 éves lány anyja az RTL-nek nyilatkozott. A gyerek pszichiátrián is volt a rémálmaival. Közben arra továbbra sincs válasz, hogy jutottak be a gyerekek az elzárt területre. A nyomozás jelenleg is tart, egyelőre nincs felelőse a halálesetnek.

Gyerektáborok zsivaja hallatszik a Csörsz utcai MOM Sportközpontban kedd délelőtt. Ma már megnyitották az este kiürített uszodát és sportcsarnokot, a külső sportpályákon is gyerekcsoportok játszanak. Többen az épülethez tartozó kávézó árnyas utcai teraszán ülnek, és a recepcióhoz is sorra érkeznek az úszni vágyó emberek. Átlagos nyári hétköznap a MOM Sportban, az utcáról csak a két feljáró közepén álló kapuk zárjára ragasztott piros rendőrségi matricák jelzik, hogy valami történt itt, ami miatt hatóságilag lezárták az épület tetejét.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kigyulladt hétfő este egy fabódé a MOM Sport tetején. A rendőrség közleménye szerint átjött egy testvérpár a szomszédos Gesztenyés-kertből, miközben anyukájuk elment vásárolni, majd valahogy feljutottak a sportcsarnok tetején lévő elzárt részre, ahol

bemásztak a használaton kívüli fabódé ablakán, és tüzet okoztak.

A 11 éves kisfiúnak sikerült időben kimenekülnie, 8 éves húgát viszont már eszméletlen állapotban hozták ki a tűzoltók. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de a helyszínen meghalt.

A Katasztrófavédelem Facebook-oldalán közzétett videó alapján úgy tűnik, a lángok nem terjedtek tovább, a bódé belseje azonban teljesen kiégett. Az utcáról alig látszik valami a 15-20 négyzetméteres házikóból, ablaka kitört, ajtaján a poroltó nyomai vannak. Információink szerint télen korcsolyapálya működik a Mom Sport tetején, és annak egy kiszolgáló helyisége a fabódé, nyáron pedig raktárnak használják, és kulccsal zárják. 

Azt álmodta, bennég valahol

Az elhunyt lány édesanyja nyilatkozott az RTL Klubnak. Azt mondta, a kislány épp nemrég volt az iskolapszichológus javaslatára négy napot a Vadaskert Kórházban, mert hónapok óta rendszeresen azt álmodta, hogy egyszer bennég valahol. A Vadaskert pszichoterápiát javasolt neki.

Az édesanya azt mondta a körülményekről, hogy a játszótéren voltak együtt, amikor a gyerekek inni mentek el az ivókúthoz, ő pedig elment vízért máshová. Azt mondta a gyerekeknek, hogy maradjanak ott. „Nem is értem, miért mentek el” – nyilatkozta.

Aztán telefonon beszélt a tűzesetben nem részt vevő fiával, ekkor még semmi baljós dolog nem volt, ám aztán egy tűzoltóparancsnok hívta fel. Felment a bódéhoz, próbált segíteni az újraélesztésben. A nő a történet végén azt mondta, ekkor már ott volt a gyerek apja, és a nagybátyja (a nő öccse) is, az nem derült ki, ők addig hol voltak. Azt is mondta, hogy nem volt gyufa, öngyújtó a gyerekeknél.

Az RTL Klub Híradójában az is elhangzott, hogy a mostani tűzesetben érintett család háza három évvel ezelőtt leégett.

Az akkori nyomozás azzal zárult, hogy a tüzet vélelmezhetően az otthon játszó gyerekek okozták, egészen pontosan a most 11 éves fiú, Dominik.

Nem sikerült bejutnunk

Kedd délelőtt alaposan körbejártuk a sportlétesítményt, hogy megtaláljuk, hol mászhatott fel a két kisgyermek a csarnok elzárt tetejére. Az épület több oldalánál is olyan magas fal van, hogy még egy felnőtt se tudna felkapaszkodni a tetőre, melyre két lépcsős feljáró vezet a Csörsz utca felől. A feljárók oldalán kerítés, a középen álló rácsos kapuk mellett pedig sűrűn kiálló rácsok akadályozzák meg az illetéktelen betolakodókat.

Nehéz elképzelni, hogy ezeken egy 8 éves lány és egy 11 éves fiú egyszerűen keresztüljutott volna.

Az északi oldalról ugyan el lehet indulni a lépcsős kialakítású épületen fölfelé, de egy idő után itt is kerítés állja az ember útját.

Megnéztük belülről is az épületet, a recepcióról lifttel sikerült felmenni az emeletre, de a tetőre már csak az irodák felől nyílik ajtó, ide chipkártyával jutnak be az ott dolgozók, nem engedtek be minket.

Egyelőre nincs felelős

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Azt írják,

a tűzeset bekövetkezéséért harmadik személy büntetőjogi felelőssége eddig nem merült fel.

Ebből az következik, hogy jelenleg a kiskorúak felügyelet nélkül maradása még nem tárgya a vizsgálatnak, és úgy tudjuk, az édesanya büntetőjogi felelőssége eddig nem is merült fel, mint ahogy az épület üzemeltetőjének felelőssége sem. 

Miután az áldozat 11 éves bátyját kórházba szállították a mentők, a nyomozók kihallgatták.

Minden be volt zárva

A sportlétesítményt üzemeltető önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. vezetőségével délelőtt nem sikerült beszélnünk, mert a nyomozókkal tárgyaltak, délután emailben válaszoltak kérdéseinkre. Azt írják, a vizsgálat lezárultáig minden megkeresésre csak hivatalos közleményben tudnak reagálni, melyben kijelentik,

mind a tároló, mind pedig a megközelítésére szolgáló mindkét kapu szakszerűen zárva volt. A tároló ajtaját a mentéskor feszítették fel a mentésben résztvevők.

Közleményükből nem derül ki, hogy akkor mégis hogyan jutottak be a gyerekek a fabódéhoz. hozzáteszik, a rendőrség lezárta a területet, de a tragikus eset nem érinti a táborozó gyerekek biztonságát. 

A Hegyvidéki Sportcsarnok Kft. dolgozói megrendülten fejezik ki együttérzésüket a történtek kapcsán

– írják.

A rendőrség megkeresésünkre azt válaszolta, a nyomozás feladata annak tisztázása, hogy hogyan jutottak be a lezárt területre a gyerekek. Levelükben megerősítik továbbá a korábbi közleményt, hogy harmadik fél büntetőjogi felelőssége eddig nem merült fel. A nyomozás része a térfigyelő kamerák elemzése is, ám erről bővebb tájékoztatást nem adtak. 

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport