Gyurcsány: Karácsony Gergely megmutatta, hogy tud küzdeni

2019.06.26. 13:06

Éppen csak bezártak a szavazókörök, az este hat órára ígért eredményhirdetés előtt számot vetett az elmúlt hetek eseményeivel Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke egy, az "eredmények ismeretének hiányában" típusú előválasztás-értékelést tett közzé Facebook-oldalán, amelyből azonban könnyen következtetni lehetne arra, ő maga mire számít.

Gyurcsány értékelte a részvételi adatokat, melyek alapján hozzávetőleg minden negyedik ember, aki öt évvel ezelőtt az ellenzéki főpolgármester-jelöltre szavazott, most részt vett az előválasztáson. A volt kormányfő köszönetet mondott ezeknek a választópolgároknak, majd arról írt:

Új politikai közösség jött létre Budapesten. A szabadságvágyó, európai és hazafias, szabadelvű és baloldalra nyitott modern polgárság világa. Olyan közösség, amely sok év ellenzékiség után megérett Budapest vezetésére.

 Gyurcsány szerint mindezt a valóságos verseny hozta létre. "Karácsony Gergely biztosnak és lefutottnak tűnő egyszemélyes szereplése helyett valóságos küzdelmet láttunk", írta, hozzátéve, ez teremtette meg szerinte az új helyzetet. Ezután úgy fogalmazott:

5. Karácsony Gergely megmutatta, hogy tud küzdeni. Jól állt neki, engem is meglepett teljesítménye, semmi oka szégyenkezni. Kálmán Olga újságíróból pár hét alatt politikus lett, kiderült, hogy nemcsak népszerű kérdező, hanem felelős cselekvő is tud lenni. Kerpel-Fronius Gábor ismeretlenként is végtelenül szimpatikusan lépett a politika világába, most megismert személyisége és felkészültsége egyaránt feljogosítja, hogy politikai vezető legyen.

6. A kampányban sokszor vannak szerencsétlen, vagy egészen rossz mondatok, vitatható tettek. Mostantól nem fontosak. Felejtsük el! Mire mennénk további vitákkal? Aki meg nem tud felejteni, az temesse el magában, mostantól abban segítsen, hogy októberben győzzünk.

7. Nem tudom, ki győz. De a választás végeredményét mi elfogadjuk. A győztest mindenkinek támogatni kell. Mi támogatni fogjuk. A kampánynak vége, amit akartunk, elértük: az ellenzéknek ma estétől egyetlen közös főpolgármester-jelöltje lesz. És az a dolgunk, hogy valamennyien őt támogassuk. Mi ezt fogjuk tenni.

Gyurcsány ezt követően valamiért már múlt időben írt arról:

Hittünk abban, hogy a polgári, európai szabad Budapest érdekeit Kálmán Olga képviselné a legjobban. És a haza, Budapest érdeke a legfontosabb, ezért ha kell, változtatunk korábbi véleményünkön. Mondom másként: a megállapodás szent, a vélemény szabad. Megállapodást betartottunk és a jövőben is be fogjuk tartani. Most is Kálmán Olga támogatása mellett döntenék, ha azt gondolom, ez hazám érdeke. A budapestiek most viszont pontot tettek e dilemma végére, eldöntötték, hogy ki legyen Tarlós István kihívója. És eszünk ágában se lesz megkérdőjelezni a budapestiek döntését.

A volt kormányfő bejegyzéséből tehát könnyen úgy tűnhet, Gyurcsány a (hivatalos) végeredmény ismeretének hiányában mintha arra számítana, holnaptól ismét Karácsony Gergelyt fogja támogatni az önkormányzati választási kampányban. Az ugyanakkor már biztos: akárki is az előválasztás győztese, Gyurcsány most újabb ígéretet tett a támogatására.