Lábstimulátorral, pulzáló mágneses matraccal verte át a nyugdíjasokat

2019.06.26. 08:40

Négyrendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyújtottak be vádiratot egy férfival szemben, aki termékbemutatók során csapta be a sértetteket - közölte a Tatabányai Járási Ügyészség.

A vádlott egy kft. vezető tisztségviselőjeként 2013. július 12. és 2013. november 19. között, több magyar településen termékbemutatókat szervezett.

A termékbemutatókon jellemzően idős korú sértettek részére egészségi állapotuk javítását célzó termékeket (gyapjútakaró, lábstimulátor, légtisztító, pulzáló mágnesterápiás készülék, mágnesterápiás matrac) árultak.

A vádlott, illetve az általa megbízott személyek a termékeket megvásárló sértetteket arról tájékoztatták, hogy nyolc napon belül elállhatnak a szerződéstől, de valójában ennek tényleges biztosítása a vádlottnak nem állt szándékában, célja a sértettek megtévesztése volt.

A sértettek éltek az elállás jogával, és a termékeket a kft. tatai székhelyére visszavitték, ahol a gazdasági társaság nevében eljáró ügyintézők a vádlott utasításának megfelelően olyan átadás-átvételi jegyzőkönyvet vettek fel, amiben – általuk nem tudottan - valótlanul arról biztosították a sértetteket, hogy a visszavett termékek bevizsgálását követően, 30 napon belül visszautalják az árukat. 

Az ígérettel ellentétben a sértettek "a vádlott eredeti csalárd célzatának megfelelően" sem a termékek ellenértékét, sem a termékeket nem kapták meg, majd a vádlott és a cége elérhetetlenné vált számukra - írja a az ügyészség közleménye. 

A négy sértett közül egy kerepesi sértettnek 100 000 forint, egy hajdúszoboszlói, és két budapesti sértettnek egyaránt 380 000 forint, kárt okozott a vádlott.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat – ha az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekményt - 1 év 4 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra ítélje. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a vádlottat 380 000 forint vagyonelkobzásra is ítélje.