Salamon
0 °C
13 °C

Gulyás: Az nyerte az előválasztást, akinek alkalmatlansága a leginkább kézenfekvő

D TT20190627016
2019.06.27. 10:59

A kormány döntéseiről és az aktuális ügyekről adott tájékoztatást a szokásos csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

Gulyás Gergely azt mondta, vasárnap lesz egy rendkívüli Európai Uniós ülés, mert az EU-s intézmények élére választanak vezetőket. Magyarország olyan vezetőket hajlandó választani, akik nem csak egyéni érdekeket néznek, hanem a kollektívet. Épp ezért a miniszter szerint a nagy Néppártok csúcsvezetői alkalmatlanok. Így például Manfred Webert sem akarják támogatni, többek között azért sem, mert megszavazta a Sargentini-jelentést, és maga Weber is azt kérte, hogy ne támogassák ők. Visegrádi közös álláspont van a megfelelő jelöltekről, akiket a bizottság elnökségi helyre és tanácselnökségi helyre támogatnának, de Gulyás nem mondott neveket.

Július 1-jével indul a kormány családvédelmi akcióterve. Hét elfogadott intézkedésből 5 elindul jövő hétfőn:

 • babaváró támogatás: 2022 december 31-ig azok a házaspárok, ahol a feleség 18-40 év között van, 10 millió forintos kamatmentes támogatást igényelhetnek, amit nem kell visszafizetni, ha három gyerekük születik;
 • CSOK-kölcsön;
 • csökkentett jelzáloghitel a gyerekek után;
 • szja-mentesség;
 • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Gulyás ezután arról beszélt, a Belügyminisztérium plusz 825 millió forintot kapott a költségvetésben már szereplő másfél millió forint mellé a szúnyogirtásra.

Ezután újságírói kérdések következtek.

 • A kormányhivatalok telítettségéről és kritikus létszámhiányról Gulyás azt mondta, semmilyen válságtanács nem volt az ügyben. De megoldás lehet, hogy például vidékről hoznak fel dolgozókat Budapestre.
 • Gulyás véleménye az ellenzéki előválasztásról: az ellenzéki főpolgármester jelöltek részvételével rendkívül érdekes roncsderbi zajlott az utóbbi időben, akikről aztán kiderült, hogy mind alkalmatlanok. De "az nyert, akinek alkalmatlansága a leginkább kézenfekvő." Felhozta például Karácsony Gergely zuglói parkolási botrányát erre. Gulyás azt is mondta, pont alkalmatlansága miatt szurkoltak Karácsonynak.
 • Az országról készült, eddig titkolt korrupció-ellenes GRECO-jelentést nyilvánosságra fogják hozni, néhány héten belül, észrevételekkel együtt, mondta Gulyás. Kedden közzétette az európai országokról szóló éves jelentését a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO). Az Európa Tanácshoz tartozó, strasbourgi székhelyű intézménynek 49 ország a tagja, amelyek rendszeresen értékelik egymás teljesítményét a korrupció elleni küzdelemben. A 2018-as tapasztalatokat összegző jelentés apropóján a GRECO felhívta a figyelmet Magyarország hiányosságaira. 16 tagállam, köztük Magyarország ellen eljárást folytat az intézmény amiatt, mert nem teljesítették az előző években megfogalmazott ajánlásokat az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban. Az intézmény arra is rámutatott: a magyar kormány 2017 óta nem járul hozzá, hogy a Magyarországról szóló nemzetközi értékelést nyilvánosságra hozzák. Magyarországon kívül többek között Ausztria, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Törökország és Fehéroroszország nem engedi, hogy közzétegyék a róluk szóló jelentéseket.
 • Gulyás azt mondta, a kormány egyelőre nem tárgyalt olyan javaslatot és nincs olyan döntés, hogy egyszeri extra juttatásként bruttó 73 377 forintot kapna minden közmunkás az Orbán-kormánytól. A HVG írta, hogy bruttó 81 530 forintos közmunkásfizetés 90 százalékát kitevő juttatást a kormány az erről szóló jogszabály-módosítási javaslat szerint a közfoglalkoztatottak álláskeresésének támogatására adnák, a Közmunkás Szakszervezet szerint viszont egyszerű szavazatvásárlásól van szó, mert az extra pénzt az őszi önkormányzati választások előtt kapják majd meg az érintettek. 
 • Gulyás szerint ha fideszes politikus mondta volna, amit pár napja Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, hogy szülőként szükségét érzi a gyerekek elleni testi fenyítésnek, akkor azt a fideszes politikust tizenötször jobban hurcolnák meg. 
 • "Vagy elbontják a fapados légitársaságok bádogtermináljait, vagy december 31-vel mi szüntetjük meg", mondta Gulyás a Ferihegyi bádogtákolmányokról, ezzel pedig alátámasztotta a kormány erre vonatkozó korábbi ígéretét. Az Európán belüli fapados utakra 2012 óta az utasok a reptér épületén kívül felépített fémszerkezetes hangárokban várhatják a beszállást. A Budapest Airport tervei szerint a fémépületeket kiváltó új, 3. terminál tervezése viszont csak az idén kezdődik meg. Az állam nem tett ajánlatot a reptér megvásárlására, és nem is adottak a feltételek most ehhez, mert nincs több száz milliárd forintja erre az államnak.
 • "Van állami feladat ott, ahol egy csecsemőnek létfontosságú vitamin ára tízszeresére nő", mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormánynak nem lenne-e valamilyen módon a feladata, hogy segítsék a szülőket a megdrágult K-vitamin ügyében. Az elmúlt hetekben, miközben szerte az országban hiánycikké vált a kisgyermekek számára létfontosságú K-vitamin készítmény, néhány patikában folyamatosan kapni lehetett. Csakhogy az eredeti 350 forint körüli ár helyett nagyjából 6000 forintért. Az OGYÉI végül nagyobb szállítmányt szerzett be az anyatejjel táplált babáknál életveszélyes betegségeket megelőző vitaminból, így az ára 3000 forint körüli szintre mérséklődött. Ez már csak 8-9-szerese a korábban megszokott árnak. Gulyás szerint ha benyújtják a támogatásról szóló javaslatot a kormánynak, ők majd elbírálják azt.

(Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)