Orbán Prágába utazott

2019.06.28. 17:35

Orbán Viktor miniszterelnök a cseh fővárosba utazott, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei egyeztetik álláspontjukat a vasárnapi EU-csúcs előtt - mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. 

A V4-kormányfők - Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök - munkaértekezletét a prágai Hrzán palotában tartják péntek este.

A megbeszélésen egyeztetik álláspontjukat a hétvégi rendkívüli EU-csúcsra. Az Európai Tanács vasárnapi brüsszeli ülésén az uniós állam- és kormányfők folytatják a vitát, és megpróbálnak megegyezésre jutni az EU legfontosabb intézményeit a jövőben vezető személyekről.

Frissítés: A találkozó után a cseh miniszterelnök azt mondta, hogy a visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit, és nem lenne jó, ha az Európai Bizottság élére a csúcsjelöltek (az Európai Parlament frakcióinak választási listavezetői a májusi EP-választáson) egyike kerülne. Neveket azonban nem akart mondani.