Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Hajós temetést kap a Hableány magyar kapitánya és matróza

2019.06.28. 06:16

Hajós temetést rendeznek a Hableány-balesetben meghalt L. László kapitánynak és P. János matróznak, írja a pénteki Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, az áldozatok hamvait tartalmazó urnákat napokon belül a Hableány mögött álló Panoráma Deck Kft. hajóiról fogják a Duna budapesti szakaszán a folyóba süllyeszteni, a temetés költségét a cég állja. P. János a hajózás előtt a szolnoki mélységi felderítők századosaként szolgált, ezért a hajós szertartás alatt katonai tiszteletadás is lehet.

A Hableány balesettel kapcsolatban lezajlott a hatósági szemlebizottság megállapította, hogy a kormánylapát 11 fokkal tér ki az egyenestől, ez pedig a lap szerint azt jelenti, hogy a kapitány az utolsó pillanatban még menekülni próbált, de már elkésett a manőverrel. A lap szakértőkre hivatkozva azt írja, a tragédiához nagyban hozzájárulhatott a Viking Sigyn speciális, 8-10 méteres orra, ami víz alatti torlóhullámokat vethetett maga előtt, és ezek fordíthatták a szállodahajó elé a magyar sétahajót.

A Hableány turistahajó május 29-én, szerda este, nem sokkal 21 óra után süllyedt el a Margit híd alatt, amikor a Dunán ráfutott és a vízbe fordította a nála jóval nagyobb Viking Sigyn szállodahajó, amit egy ukrán kapitány, a 64 éves Jurij C. vezetett.

Az 1949-ben épült Hableány mindössze 7-8 másodperc alatt, 35 emberrel a fedélzetén süllyedt el: 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott a hajón. Az áldozatok közül heten élték túl a balesetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport