A rendőrség megtalálta a 96-os ügetői gyilkossági kísérlet felbujtóját

2019.07.02. 14:35
L. Csaba hajtóra 1996 november 21-én lőttek rá az ügetőnél. Az elkövetőket tavaly már elítélték, a rendőrség most a felbujtót találta meg. A gyilkossági kísérlet a 96-os magyar maffialeszámolások része volt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) 2019. július 1-jén megküldte a Fővárosi Főügyészségnek az L. Csaba sérelmére elkövetett emberölési kísérlet felbujtójára vonatkozó nyomozás anyagát, írja a police.hu.

A gyilkossági kísérlet helyszíne 1996-ban
A gyilkossági kísérlet helyszíne 1996-ban
Fotó: Police.hu

A férfit 1996. november 13-án az ügető területén érte több lövés, amelynek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A bíróság 2018-ban T. Györgyöt és testvéreit: T. Józsefet és T. Jánost, valamint B. Lászlót jogerős szabadságvesztésre ítélte az ügyben. 

Mint arról korábban a 96-os magyarországi maffialeszámolásokról és Pintér Sándorról szóló cikkünkben beszámoltunk, a jelenlegi belügyminiszter még országos főkapitány volt, amikor 1996 novemberében a Kerepesi úti ügetőnél rálőttek egy ügető hajtóra, aki túlélte a támadást. A fogathajtó elleni merénylet miatt akkor őrizetbe vették az éjszakai élet hírhedt figuráját, Tanyi Györgyöt és annak testvérét, de másnap elengedték őket (2018-ban viszont elítélték őket). 

A bűncselekmény hátterét és a felbujtó személyét azonban csak a mostani nyomozásban sikerült felderíteni és bizonyítani a rendőrségi közlemény szerint. L. Csaba hajtó annak a P. Józsefnek volt a barátja, akit 1996. november 1-jén a Budapest III. kerületben található Ladik utcában öltek meg, P. Tamás magyar állampolgár megbízásából. 

Rendőrségi felvétel az elrejtett fegyverről
Rendőrségi felvétel az elrejtett fegyverről
Fotó: Police.hu

Mint írtuk, Prisztás József vállalkozót 1996 november elsején ölték meg, nappal az utcán fejbe lőtték. Sokáig a megoldatlan ügyeket gazdagította, mígnem néhány éve Portik Tamást, annak egyik emberét, H. Istvánt és egy őket segítő férfit, F. Ferencet gyanúsítottak meg, majd ítéltek el jogerősen.

A KR NNI nyomozásának adatai szerint az L. Csaba sérelmére elkövetett bűncselekmény mögött szintén P. Tamás állt, mint felbujtó. A hajtó ellen elkövetett merénylet annak az 1996-os év végén kezdődő – Budapesten zajló – leszámolásos jellegű bűncselekmény-sorozatnak az egyik állomása, amelyek közül az elmúlt időszakban több eljárást folytatott és adott át az ügyészségnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - áll a police.hu cikkében.

Disclaimer: A rendőrségi közlemény végig monogramokat használ a szövegben. Ahhoz, hogy a hátteret jobban meg tudjuk ismertetni, régebbi cikkeinkből idéztünk, amelyeket dőlt betűvel emeltünk ki.