Gulyás Gergely: Nem lesz amerikai diploma a magyar CEU-n

2019.07.02. 16:38 Módosítva: 2019.07.02. 16:38

Bár az Egyesült Államokban megerősítették a CEU akkreditációját egy 2 éves vizsgálatot követően, tehát az egyetem 2023-ig biztosan kiadhat amerikai diplomát, ezt a közeljövőben biztosan nem itthon fogja megtenni.

Erre utal legalábbis Gulyás Gergely válasza Szél Bernadett független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére, amelyben azt szerette volna megtudni, hogy felvehet-e a CEU 2019. január 1-je után is diákokat az amerikai diplomát adó képzéseire. 

A Kormány kiemelt célja, hogy a hazai felsőoktatás folyamatosan magas színvonalon működjön, ezzel hozzájárulva Magyarország további fejlődéséhez. Az Ön által pártfogolt egyetem számára a magyar törvények szerinti működés feltételei ma is biztosítottak. Magyarországon egy másik ország diplomáját az a külföldi egyetem adhatja ki, amely mind intézményként, mind képzései tekintetében állami akkreditációval rendelkezik, és az adott országban tényleges, felsőoktatási fokozatot adó képzést nyújt. Ezeket a feltételeket minden Magyarországon külföldi diplomát adó egyetemnek be kell tartania.

– írta Gulyás válaszában. 

Tehát: nem.