Három évre ítélték a szerepi méregkeverőt

2019.07.02. 13:18
Jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság kedden azt a férfit, aki a tanyáján mérgező szeszes italt állított elő, azt eladta; a metil-alkohol-mérgezés következtében ketten meghaltak. A debreceni férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állították bíróság elé.

Gulyás Csilla bíró indokolásában elhangzott, hogy a vádlott 2017 augusztusától bérelt egy tanyát Debrecen-Nagycserén, ahol illegálisan szeszes italt állított elő, írja az MTI.

Az eredetileg karosszérialakatos végzettségű férfinak vegyipari végzettsége nem volt, mint ahogy engedélye sem szeszes ital készítésére. A nyomozás során kiderült, hogy 2017 augusztusától két-három heti rendszerességgel vásárolt metil-alkoholt is tartalmazó, ellenőrizetlen összetételű és minőségű szeszt, amiből aztán adalékanyagokkal és színezékekkel az eredetihez megtévesztően hasonlító alkoholt készített eladásra, mintegy 500 liter mennyiségben.

Egy ismerősének eladott a hamis szeszes italból, amit az tovább értékesített, így került több üveg ital a Hajdú-Bihar megyei Szerep községbe. A sértettek 2017. december 16-án és 17-én vásároltak az italból, majd maguk, családtagjaik és ismerőseik december 18-án fogyasztottak abból különböző mennyiségben.

Mint arról beszámoltunk, a mérgező szeszes ital hatása általában másnap jelentkezett. Két ember szervezetében az elfogyasztott ital olyan súlyos károsodást okozott, hogy életét vesztette. Hárman súlyos mérgezést szenvedtek, életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Négy sértettnél - köztük két kiskorúnál - a mérgezés enyhe lefolyású volt.

A bíróság a vádlottat - aki korábbi börtönbüntetését tölti - 3 év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható szabadlábra. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlott beismerő vallomását, együttműködő magatartását, valamint azt, hogy megbánást tanúsított.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és ügyvédje is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.