Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kamutábornok vert át 600 millióval embereket, egy pesti férfi a Világbank alelnökének adta ki magát

2019.07.02. 05:42

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján a rendőrség két férfit is azzal gyanúsít, hogy egymástól függetlenül, magukat tábornoknak kiadva károsítottak meg embereket - írja a police.hu.

Pest megyei rendőrök által lefoglalt egyenruha
Pest megyei rendőrök által lefoglalt egyenruha
Fotó: Police.hu

Az egyik férfi a 43 éves mezőfalvai H.A. Ellene 2019 februárjában csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A férfi rendőr altábornagynak adta ki magát, és azt állította, hogy magas szintű kapcsolatain keresztül nagy értékű üzleti projektek elnyerésében tud segíteni. A pályázatokkal kapcsolatos ügyintézésért, sikerdíj előlegként és más jogcímeken 2017-ben és 2018-ban összesen mintegy 600 millió forintot vett át – sértettenként 8 millió és 400 millió forint közötti értékben – ténylegesen azonban semmilyen tevékenységet nem végzett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a büntetőeljárás során lefoglaltak többek között egy luxusautót, zár alá vettek egy ingatlant. A férfi korábbi bűncselekménye miatt elrendelt reintegrációs őrizetből megszökött, ellene a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság adott ki elfogatóparancsot május 21-én.

A másik, H. A-tól függetlenül ténykedő kamu tábornokot  - szintén az NVSZ feljelentése alapján - a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fogták el, és indítottak ellene eljárást.

Az 53 éves, budapesti N. Csaba az Alkotmányvédelmi Hivatal dandártábornokának, a Világbank alelnökének és jogásznak adta ki magát.

A férfi egy Pest megyei település polgármestere megbízásából pályázatok és egyéb hivatalos ügyek intézésében járt el, illetve nemlétező jogi doktori címet használva írt beadványokat magánszemélyeknek gyermekelhelyezési ügyben és büntetőeljárásban. Tevékenységeiért több alkalommal kért pénzt, az átvett összeg nagyságát a további nyomozás fogja tisztázni.

A férfit zugírászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a rendőrök május 30-án hallgatták ki. A gyanúsított beismerő vallomást tett.