Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Népszavazás jöhet arról, hogy vessék össze a politikusok vagyonnyilatkozatát a valósággal

2019.07.02. 21:52 Módosítva: 2019.07.02. 22:55

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal, írja az MTI.

A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Mivel a kérdés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 9:2 arányban hitelesítette a kezdeményezést. A kérdés hitelesítésének megtagadása ellen szavazott Szalay Tamás, a testület választott tagja és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja.

Következő lépésként a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtése következik – amennyiben a Kúria nem él kifogással a következő két hétben. Amennyiben összegyűlik 100 ezer aláírás, a köztársasági elnök elrendelheti a népszavazást, amennyiben 200 ezer aláírás gyűlik össze, az országgyűlés automatikusan népszavazást ír ki.

A kérdés nem először szerepelt az NVB előtt: 2017-ben egy magánszemély már benyújtotta, de az NVB akkor nem hitelesítette a kérdést, részben arra hivatkozva, hogy nem felel meg az egyértelműség követelményének, így például nem egyértelmű, milyen fajtájú hatósági nyilvántartásokkal kellene összevetni a vagyonnyilatkozatokat.

Az NVB arra is hivatkozott akkor, hogy a kérdés olyan széles társadalmi körre írná elő az ellenőrzést, amely a választópolgárok számára a kérdés megfogalmazásából nem egyértelmű. A Kúria azonban megváltoztatta az NVB határozatát és hitelesítette a kérdést. Megkezdődött az aláírásgyűjtés is, a kezdeményező azonban a rendelkezésére álló időben összesen 18 aláírást gyűjtött össze.

Kassai Dániel a hitelesítetten kívül még három kérdést nyújtott be, ezek egyikét sem hitelesítette az NVB, volt, amelyet azért, mert az alaptörvény módosítását igényelte volna, volt olyan kérdés, amely nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozott, és volt, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdést érintett a kezdeményezés, amelyről viszont nem lehet népszavazást tartani.