Cigiző gyerekeket és áldatlan állapotokat talált az ombudsman az egyik budai gyermekotthonban

2019.07.02. 15:41 Módosítva: 2019.07.02. 15:46

Összetört szekrényekkel, lejárt élelmiszerekkel, kallódó, cigarettázó gyerekekkel és súlyos munkaerőhiánnyal találkozott Székely László ombudsman a budapesti Esze Tamás Gyermekotthonban - derül ki az Alapvető Jogok Biztosának közleményéből.  

Az ombudsmanhoz a XII. kerületben található intézmény szomszédságában élő lakók fordultak. Panaszuk szerint a 8-10 éves gyermekek rendszeresen az utcán bandáztak, dohányoztak, kukákat borogattak. Nem volt ritka, hogy akár késő estig is kint maradtak az utcán felügyelet nélkül. 

Bejelentésük alapján Székely László alapjogi biztos vizsgálatot rendelt el. A biztos megállapítása szerint a gyermekotthont és környezetét alapvetően a "lelakottság" jellemzi. Az ombudsman munkatársai összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, cigarettacsikkeket, nyitott gyógyszeres szekrényt és málló vakolatot találtak a helyszínen.

A raktárban több éve lejárt élelmiszerek és feltehetően rágcsálóktól származó ürülék is volt. 

Nem csak a lakókörnyezet állapota volt siralmas: a gyerekek nevelésében is súlyos hiányosságokat találtak. A helyszíni vizsgálat idején 8 gyermek tartózkodott az intézményben, a többiek hollétéről nem volt információ. A jelentés szerint az otthonban kontroll nélkül "nevelkednek" a gyerekek.

Bár 26 gondozottból életkora alapján 16 gyermek (8 fiú és 8 lány) tankötelezett, a felügyelőik nem ellenőrizték, hogy rendszeresen járnak-e iskolába. Az is kiderült, hogy 

a tizenéves gyermekek gyakorlatilag maguk döntenek arról, eljárnak-e iskolába avagy sem, az otthonban dolgozók pedig nem is ösztönzik őket Erre.

Székely László szerint az ott dolgozók dohányzással kapcsolatos közönye önmagában is sérti a gyermeki jogokat. Így az ott nevelt gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogai sérültek.

Nem meglepő, hogy nincs, aki foglalkozzon a gyerekekkel. A vizsgálat idején a 26 állásból a folyamatos hirdetések dacára mindössze 16-ot tudtak betölteni. Az alkalmazottak így is folyamatosan cserélődtek az alacsony fizetések miatt. A dolgozói létszámhiány miatt a gyermekotthon nem tudta ellenőrizni, hogy a gyermekek ténylegesen az iskolában vannak-e, pedig a jogi biztos álláspontja szerint

a családi gondoskodást nélkülöző gyermekek egyetlen lehetősége a kitörésre, ha tanulnak, szakképzettséget szereznek.

A tartós létszámhiány is sérti a gyermekotthonban élő gyermekek jogait, illetve csorbul a gyermek legjobb érdekeit szolgáló eljárás elve is, állapította meg az ombudsman. 

Az ügy kivizsgálása után Székely László ombudsman felkérte Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét a gyermekvédelemben dolgozók anyagi megbecsülésének tényleges javítására.