Karácsonynak van esélye legyőzni Tarlóst

D NOE20170405002
2019.07.02. 07:52 Módosítva: 2019.07.02. 08:11
A budapestiek közel kétharmada megfelelő eszköznek tartja az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiválasztására az előválasztást, és csekély többségük szerint Karácsony Gergely esélyes arra, hogy nyerjen Tarlós Istvánnal szemben ősszel.

Június 26-án szerdán derült ki, hogy Karácsony Gergely nyerte az első ellenzéki előválasztást a fővárosban, ő lesz az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje a októberi önkormányzati választáson.

Tarlós István főpolgármester kihívójaként.  Az előválasztáson 68 363 fővárosi szavazott, Karácsony Gergely  33 356 vokssal nyert.

A választás másnapjától három napon át az Index megbízására a Závecz Research intézet közvélemény-kutatást végzett 1000 budapesti választókorú felnőtt körében arról, miként értékelik az előválasztást mint módszert és a szavazás eredményét.

A megkérdezetteknek mindössze 7 százaléka vett részt a választáson, közülük

  • 52 százalék a nyertes Karácsony Gergelyre,
  • 33 százalék Kálmán Olgára, a DK jelöltjére és
  • 12 százalék a momentumos Kerpel-Fronius Gáborra szavazott.

A valóságban a budapestiek 5,1 százaléka vett részt az előválasztáson, és 49, 37 és 14 százalékot ért el a Karácsony, Kálmán, Kerpel-Fronius trió. A felmérés tehát mintahibán belüli eredményeket hozott.

A megkérdezettek többsége örült annak, hogy Karácsony Gergely lett a kiválasztott, és szintén a többségük (59%) szerint az előválasztás egyébként alkalmas módszer a közös jelölt kiválasztására. Főként a fiatalok és az iskolázott budapestiek vélekedtek így.

Az adatokból látszik, hogy erősen kétesélyes választás várható októberben a kormánypártok által támogatott tarlós istván és az ellenzék jelöltje, karácsony gergely között.

A felmérésben megkérdezett fővárosiak 47 százaléka szerint ugyanis Karácsony Gergelynek van esélye, 43 százalék szerint nincs esélye Tarlós Istvánnal szemben. Mivel a hibahatár 3 százalékos a kutatásban, így csekély többség gondolja Karácsonyt esélyesnek. A Fidesz-szavazók érthető módon jóval többen vannak azok között, akik szerint az ellenzék közös jelöltjének nincs esélye a kormánypártok által támogatott jelenlegi főpolgármester ellen.

A megkérdezettek mindössze 11 százaléka mondta a választás után, hogy szerinte (ha nyert volna) Kálmán Olgának nagyobb esélye lett volna legyőzni Tarlós Istvánt, és csak 3 százalék szerint lett volna esélyesebb jelölt nyertesként a momentumos Kerpel-Fronius Gábornak.

Miért nem szavazott?

A kutatásban arra is kíváncsiak voltunk, hogy aki nem vett részt az előválasztásban (a megkérdezettek 93 százaléka), miért maradt távol. Az indokok között az volt a legerősebb, hogy úgy érezte, nincs köze hozzá, mert például nem az ellenzéki jelöltet fogja támogatni, továbbá mert nem szívesen adja meg pártoknak az adatait.