Budapesti Tudományos Akadémiát ígér Karácsony Gergely

2019.07.03. 19:59 Módosítva: 2019.07.03. 20:01

Ha megválasztják főpolgármesternek, Karácsony Gergely létre akarja hozni a Budapesti Tudományos Akadémiát. Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ezt szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ígérte meg.

Karácsony szerint az őszi önkormányzati választás után a gazdasági élet szereplőivel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen visszateszik a tudás alapú gazdaság térképére Budapestet, írja az MTI. A  Budapesti Tudományos Akadémia persze nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de Karácsony szerint létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget.

Egy kérdésre elismerte, hogy Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá a rendszer működéséhez. 

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke "a világ szégyenének" nevezte az MTA kutatóhálózatának elvételét. A politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem tűri, hogy nem tudja befolyásolni a ku tatók munkáját és már a tudományra szánt uniós forrásokat is követeli. A  Párbeszéd több ellenzéki párttal közösen az Alkotmánybíróságon támadja meg a keddi parlamenti döntést.

Karácsony Gergely még a következőkről beszélt: 

  • Cáfolta, hogy a Momentum több kerületben is más jelölteket szeretne állítani, mint amiben az ellenzéki pártok korábban megállapodtak. Karácsony szerint intenzív tárgyalások folynak, mert van még néhány tisztázandó kérdés, de nagy változás már nem lesz.  
  • Karácsony szerint a Pride a budapesti közélet egy nagyon fontos eseménye, aminek semmi köze nincsen a pedofíliához. A pedofíliát teljes mértékben elítéli minden rendes ember.
  • Kizárta annak lehetőségét, hogy Kálmán Olga az előválasztás eredményétől függetlenül elindulna a főpolgármesteri címért. 
  • A zuglói önkormányzatot érintő ügyekben azt mondta, egyelőre még nem módosították a helyi parkolási rendeletet, de ez a döntés hamarosan megszületik.


  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön