Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Azbesztet találtak a volt svábhegyi szanatóriumnál

2019.07.04. 14:13

Fákat vizsgáltak, azbesztet találtak Svábhegyen az Eötvös úti volt szanatórium telkén, írja egy posztban a Hegyvidéki Önkormányzat.

Az önkormányzat Zöld Irodája szerint a fák rendben vannak, de a területen a régi, több évtizede üresen álló egészségügyi épületeknél nagy mennyiségű, feltehetően azbeszttartalmú tetőpalát találtak, és három olyan földbe ásott olajtartályt, amiből lehet, hogy veszélyes, szennyező anyag szivárog a talajba.

Az önkormányzat azt írja, szakhatóságokkal együtt folyamatosan ellenőrzik a területet, a tulajdonost pedig felszólították, hogy azonnal kármentesítsen, így pedig szerintük napokon belül megoldódhat a helyzet. 

Az ingatlanfejlesztő közleményében azt írja, az önkormányzat felszólítására haladéktalanul megkezdik az azbeszt eltávolítását és az olajtartályok kiemelését. Ehhez egy azbesztmentesítő céggel veszik fel a kapcsolatot. Az azbesztet tartalmazó tetőpalák az elmúlt időszak időjárása miatt rongálódott és töredezett szerintük, és így fennáll a veszély, hogy gyors beavatkozás nélkül a levegőbe kerül az azbeszt. Addig nem jelentett veszélyt a tetőpala, amíg nem sérült meg.

Az önkormányzat azt is írja, a tulajdonosnak a kármentesítésen kívül nincs másra lehetősége, mert nincs jogerős építési engedélye. Tavasszal derült ki, hogy j elentős lakópark-beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén. 

Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweis Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.

A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium 1927-ben épült (akkoriban még azbeszt-tartalmú palát használtak szigetelésre és burkolásra az ingatlanfejlesztő szerint), és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul, és csak akkor kerül be a hírekbe, amikor gazdát cserél – legutóbb a tavalyi év elején vettük észre, hogy 4,5 milliárd forintért árulták az ingatlanpiacon.

Maga a főépület védett, és az jó hír, hogy a tervek szerint meg is őriznék, sőt a későbbi hozzáépítésektől megszabadítva helyreállítanák az eredeti állapotába. Ami nem annyira jó hír, hogy ehhez a park jelentős részét fel kellene áldozni, ugyanis a beruházó 6 darab közel egyforma, „társasvillát” helyezne el a parkban. A földszint + 2 emelet + penthouse szintet tartalmazó épületek közül 3-3 közös mélygarázzsal kapcsolódna össze. Mindehhez 240 darab térszint alatti parkolóhely tartozna.

A beruházás ellen aztán tiltakozás és petíció is volt, a kiemelt vízvédelem és a zöldterületek megmaradása mellett.

(Címlapkép: Hegyvidék facebook)