Kocsis Máté bejelentette, hogy ő mentette meg a Határ út melletti Kiserdőt

2019.07.05. 17:26 Módosítva: 2019.07.05. 17:47

Kedden számoltunk be arról, hogy erdőirtással járó beruházástól állhat el a kormány a tiltakozások miatt: egy hatsávos, mega-autópályát épített volna a sűrűn lakott budapesti terület közepébe, kiirtva ezzel Dél-Pest egyik legnépszerűbb zöld foltját, de úgy tűnik, a civilek nyomására elállnak a projekttől. 

A 444.hu újabb cikke szerint a közelgő önkormányzati választás lehetett az oka annak, hogy a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja a múlt héten végre hajlandó volt leülni a Határ út mellett húzódó, 21 hektáros Kiserdő megmentéséért küzdő két civil szervezettel, a Kiserdővédőkkel és a Wekerlei Társaskörrel. Ezt a cikk arra alapozza, hogy Kocsis Máté a Facebookjára kitett egy posztot csütörtökön, ahol bejelentette, hogy nem lesz semmiféle út a Kiserdő helyén:

Fenti szavait némileg árnyalja, hogy egy hete a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját képviselő egykori országos főépítész, Fegyverneky Sándor a civilekkel való egyeztetésen egyértelműen, és már akkor múlt időben fogalmazva jelentette be, hogy már korábban leállították a Kiserdő nagy részének kivágásával járó kibővített főútvonal tervezését. Egy néhány héttel ezelőtt meghozott kormányrendelet az útvonaltervek elkészítésének határidejét 2020 júniusáról már áttolta 2022 júniusára. 

Kocsis érdeklődése a Kiserdő iránt mindig egybeesik a választási kampánnyal: legutóbb 2017-ben, a 2018-as országgyűlési választás kampánynyitóján beszélt már eldöntött kérdésként arról, hogy nem lesz erdőirtás, mert elintézte. Ezután még tovább folyt a Határ út négy sávval való kibővítésének a tervezése, miközben sokáig sem Kocsis, sem a kormányzat illetékesei nem mentek el a témában rendezett lakossági fórumokra – írja a 444.