Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Polt Péter kezdeményezte Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

2019.07.05. 09:11

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - írta közleményben az ügyészség. 

Demeter Márta ellen négy parlamenti képviselő és egy magánszemély tett feljelentést hivatali visszaélés miatt, miután 2018 őszén egy írásbeli kérdésben azt sugallta, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai repülővel utazott haza Ciprusról. Az esetről ebből a cikkünkben írtunk. 

Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, az ügyészség szerint Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, a büntetőeljárást akkor tudják lefolytatni, ha felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát. 

Demeter tavaly ősszel még az LMP társelnöke volt, azonban a párt gyenge EP-választási szereplése után az egész elnökséggel együtt lemondott, és közölte, hogy nem indul újra a pozícióért. 

Cikkünk megjelenése után az LMP közleményt adott ki a témában, eszerint Demeter a sajtóból értesült arról, hogy Polt kezdeményezte a mentelmi joga felfüggesztését. 

"Az elmúlt hónapokban Demeter Márta sorra nyerte a sajtóhelyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek őt alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával vádolták. Ugyanígy áll minden más eljárás elé is, hogy igazát azokban is bizonyítsa.

Az mindenesetre jól mutatja a magyar közélet állapotát, hogy míg a mai napig nem sikerült az illetékes hatóságoknak előre jutniuk abban, hogyan kerülhettek ki Demeter Mártával és édesanyjával kapcsolatos adatok a Honvédkórházból, és hogyan használhatta azokat a kormánypárti sajtó lejárató célokra, addig fideszes feljelentésre eljárnak a NER egyik leghatározottabb kritikusával szemben" - írta a párt.