Mégis csatlakozott a Demokratikus Koalíció a Botka Lászlót támogató szövetséghez

2019.07.06. 13:04

Szombaton a Demokratikus Koalíció bejelentette csatlakozását a szegedi összefogáshoz, közölt az Összefogás Szegedért, amely előző nap még arról adott hírt, hogy a DK Szegeden kimarad az összellenzéki együttműködésből. A DK ugyan már pénteken közölte, még tárgyalnak arról, hogy miként tudnának együttműködni Botka Lászlóval, és elérni, hogy "Szeged sokszínű, demokrata lakossága kellő súllyal hallathassa szavát a közgyűlésben", egyetlen nappal később már arról is hírt adtak "a DK elnökének közvetítése sikerrel zárult". 

Maga a szombati közlemény tisztázza:

Az elmúlt napon Gyurcsány Ferenc többször is egyeztetett Botka László polgármester úrral és a DK szegedi szervezetének vezetőjével. A megbeszélések célja az volt, hogy kialakuljon az együttműködés, teljes ellenzéki egység sorakozzon fel a Fidesszel szemben, egyúttal biztosítva az arányos és méltányos részvételt a közös ellenzéki listán és az egyéni körzetekben is. (...)

A mindkét fél által elfogadott megállapodás alapján a Demokratikus Koalíció támogatja Botka László polgármester újraválasztását, részt veszünk a közös ellenzéki listán és egyéni jelöltek indításában is. A kölcsönös kompromisszumot a felek elfogadták, a vita lezárult. Valamennyi résztvevő a Fidesz legyőzését tekinti feladatának.

Mindezt az Összefogás Szegedért úgy látja:

A civilek és demokratikus pártok szövetsége örömmel fogadta a DK csatlakozási szándékát, aminek köszönhetően immár hétre bővült a Botka Lászlót és programját támogató szervezetek száma. Az összefogás a Demokratikus Koalíció érkezésével a teljes ellenzéki palettát lefedi, ami tovább növeli a szövetség sikeres szereplésének az esélyét az őszi önkormányzati választáson. Az összefogásban részt vevő civilek és politikai szervezetek közös célja, hogy Szeged a jövőben is szabad, független város lehessen, amely békében tud fejlődni. Ezért minden körzetben egyetlen jelöltet fognak állítani, és együtt támogatják Botka László újrázását. Együtt fognak kampányolni annak érdekében, hogy Szeged a szolidaritás és az összefogás városa maradhasson, a gyűlölködés és a széthúzás helyett

– áll a közleményben.

Szegeden egyébként a Fidesz idén Nemes Pál nagyvállalkozót támogatja, aki független jelöltként lesz Botka kihívója. Nemes a tavaly 3,4 milliárd forintos árbevételt termelő FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. vezetője, aki eddig nem politizált.