Elemér
0 °C
10 °C

Személyes ügyekre célozva nem enged az igazgató kirúgásából a püspök

2019.07.08. 18:17 Módosítva: 2019.07.08. 20:40
A győri Apor Vilmos igazgatójának keze alatt az iskola a harmadik legjobb intézmény lett a megyében – mégse maradhat tovább intézményvezető Kiss Zoltán. Az egyházmegyét vezető püspök szerint ugyanis „túl zárt” az iskola, és nem tudja megvalósítani az elképzeléseit a jelenlegi vezetéssel. Erre viszont beindultak a szülők: petíciót és nyílt levelet írtak, tüntetést szerveztek.

Több százan tiltakoztak vasárnap a győri Apor Vilmos Iskolaközpont bejárata előtt, miután egy hete kiderült: nem hosszabbítják meg Kiss Zoltán iskolaigazgató megbízását – írta meg aznap a Kisalföld, és ennek nyomán az Index is. A tiltakozók szerint az intézmény eddigi vezetőjét eddig általános megbecsülés övezte a diákok és szülők körében egyaránt, és nem akarják hagyni, hogy a fejük felett döntsenek egy ilyen fontos kérdésben.

Kiss Zoltán keze alatt az iskola a harmadik legjobb intézmény lett a megyében, és az iskola összes férőhelye betelt: több mint 1300 gyerek tanul az intézményben. Június 1-én az iskolaév lezárását követően derült ki, hogy a püspökség – amely az egyházi iskola fenntartója – nem hosszabbítja meg augusztustól a 25 éve az iskolában dolgozó igazgató szerződését. Eleinte tanárként, igazgató-helyettesként, majd igazgatóként tevékenykedett, most megint tanárként kell majd dolgoznia. 

Nem hagyják magukat a szülők

A szülői munkaközösség Veres András győri püspökhöz intézett levelében meggondolatlannak nevezte az intézkedést. A püspök a váratlan döntését azzal indokolta, hogy a jelenlegi iskolavezetéssel nem tudja megvalósítani a jövőbeli terveit. Hogy mik a tervei, arra nem tért ki bővebben. Mint kiderült, a püspök a csornai általános iskola igazgatóját szemelte ki utódként, akit a győriek nem tartanak alkalmasnak a nagy létszámú iskolaközpont vezetésére. Emellett az iskola fennállásának 26 éve alatt még soha nem jött „kívülről” igazgató.

Dr. Veres András 2016 óta a győri egyházmegye püspöke, és hivatalba lépése óta több olyan intézkedése is volt, amely nem nyerte el mindenki tetszését. A szülői munkaközösség az apostoli nunciusnak írt levelében felidézi például, hogy

egy éve ugyanilyen módon bocsátották el a szintén győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium igazgatóját is.

Hogy a Prohászka esete ne ismétlődjön meg, a szülői munkaközösség minden követ megmozgat, hogy az intézkedést visszavonják. Nemcsak a püspöknek, hanem Michael Blume magyarországi apostoli nunciusnak is kifejezték ellenérzéseiket, illetve petícióban is tiltakoznak az igazgató kirúgása ellen. Egy hét alatt több mint 1300 aláírás gyűlt össze. Vasárnap este pedig több százan demonstráltak az iskola épülete előtt. 

Ki kell állni az igazságtalanság ellen. Veszélyeztetve érezzük hagyományainkat, programjainkat, a vezetőség további tagjait és tanárainkat is

– mondta Kamrás István, a diákönkormányzat elnöke. Nagy tetszést váltott ki, amikor beszéde végén felidézte a tízparancsolat záró intelmét:

Mások tulajdonát ne kívánd!

A demonstráción az iskola püspöki biztosa, Benkovich Ferenc, illetve Kiss Zoltán is felszólalt. Az igazgató elmondta, tudomásul vette az intézményfenntartó döntését. Majd hozzátette:

Remélem, egyszer majd megértem, hogy miért kellett ennek így történnie, mire volt ez jó.

A püspök és a biztosa nem enged

Bár a vasárnapi demonstráción felszólalt, Benkovich Ferenc püspöki biztos hétfőn már nyilatkozatban határolódott el a győri egyházmegye honlapján a döntéssel szembemenő megnyilvánulásoktól. Emellett együttműködésre kért minden érintettet, illetve „minden további szervezkedést” az egyházmegye elleni megnyilvánulásnak titulált.

A püspök hétfőn az egyházmegye honlapján közzétett nyilatkozatában reagált a szülői munkaközösség levelére. Levele elején megjegyzi, nem tudta, hogy hova küldje a választ, mert a neki írt levél keltezés és aláírás nélkül érkezett. Válaszában sajnálatát fejezi ki, amiért nem keresték meg a tiltakozás és a petíció benyújtása előtt a kérdéseikkel. Azt is írja, hogy

nem akarnám senki személyes ügyeit a nyilvánosság elé tárni – az érintettnek ezeket elmondtam a személyes beszélgetésben –, így csak röviden tudok Önöknek válaszolni. 

Aztán kifejti, hogy még júniusban hozta Kiss Zoltán tudomására, hogy nem hosszabbítja meg szerződését, illetve felajánlotta neki, hogy tovább taníthat az iskolában.

A leírtak alapján remélem, Önök számára is nyilvánvaló, hogy sem „méltánytalan”, sem „váratlan”, sem „érdemeit el nem ismerő”, sem „megalázó” nem voltam Kiss Zoltán igazgató úrral szemben, írta a püspök.

Levelét végül azzal zárja, hogy kéri a szülőket, hogy őszinte keresztény tisztelettel és szeretettel segítsék az intézmény új igazgatóját munkája eredményes végzésében.