Még a héten felfüggeszthetik Demeter Márta mentelmi jogát

2019.07.09. 05:29

Miután Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését, még a héten megtörténhet ez, értesült a Magyar Hírlap.

A lapnak Hargitai János, a mentelmi bizottság bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, a testületnek egy hónapja van, hogy javaslatát az Országgyűlés elő terjessze, amely aztán majd meghozza a végső döntést. A parlament mostani ülésszaka viszont pénteken véget ér, így a bizottság vagy még a héten összeül, vagy már csak ősszel lesz döntés, mert szünetben a bizottsági határidő is nyugszik, vagyis ebben az időszakban nem kell számolni a határidő lejártával. Hargitai János a lapnak azonban azt mondta, hogy péntekre összehívja a bizottságot, így az utolsó ülésnapon dönthet is a parlament Demeter mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Az LMP-s Demeter Márta ellen négy parlamenti képviselő és egy magánszemély tett feljelentést hivatali visszaélés miatt, mert 2018 őszén egy írásbeli kérdésben azt sugallta, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai repülővel utazott haza Ciprusról.  Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, az ügyészség szerint Demeter a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. A büntetőeljárást akkor tudják lefolytatni, ha felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát.