Gázkamrás felirattal gyalázták meg a Roma Holokauszt Emlékművet

2019.07.09. 16:03

Buzinak, pedofilnak, és George Sorosnak gázkamrában a helye

- olvasható a Nehru-parton álló Roma Holokauszt Emlékműn.

A hírt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista osztotta meg a Facebook-oldalán.

Frissítés: Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitányság rongálás vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettessel szemben, írták az Indexnek.

Az emlékművet 2006-ban adták át a parkban, alkotója Szabó Tamás és Maurer Klimes Ákos akkor az Indexnek elmondta, hogy a krematórium izzó kemencéjét szimbolizáló emlékmű háromszög formája utal a cigányok megkülönböztető jelére a második világháborúban. A 3,20 méter magas, 1,40 méter széles, fekete színű, háromszög alakú gránitoszlop belülről aranyozott. A kőbe vésett vájatokon keresztül egy bronzból mintázott, megnyomorított emberi alak látható a belső térben. Az alakot nappal a napfény, éjszaka egy 500 wattos égő világítja meg.

Az emlékmű azért a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél lévő Nehru partra került, mert 1944-ben ezen a parkon keresztül vitték a csepeli, erzsébeti, lőrinci cigányokat a munkatáborokba és a koncentrációs táborokba. 1944. augusztus 2-án több mint háromezer roma férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban. Az áldozatul esett összesen mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat. Magyarországon 1994 óta a Nehru parton rendezik meg minden év augusztus másodikán a roma holokauszt emléknapját.

Az Index megkereste a ferencvárosi önkormányzatot, hogy kiderüljön, kinek kellene lltakarítani az emlékművet, és a rendőrséget, hogy indítanak-e eljárást az ügyben, amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Közleményben reagált Zseljko Jovanovics, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó Roma Kezdeményezések Iroda igazgatója. A közlemény szerint 

Az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a médiáján és a véleményformálóin keresztül fűtötte a gyűlöletet a zsidók, a romák, az LMBTQ közösség tagjai és a menekültek ellen. Ezzel kívánták elterelni a figyelmet a mindent átszövő korrupciót, a demokratikus intézmények lerombolását és a magyarok tömeges kivándorlását. Ez a mostani incidens nem csak e sérülékeny csoportokra leselkedő nagy veszély előjele, a gyűlölet az egész magyar társadalomat fenyegeti. Mindeközben azt látjuk, hogy az iskolák és a kórházak anyagi forrásai szűkösek, az egyetemeket és a Tudományos Akadémiát megfosztják függetlenségüktől.

Jovanovics kitért arra is, hogy  Soros György és alapítványai Magyarországon és Európában a romák jogegyenlőságéért és egyenrangúságáért küzdöttek, a ’90-es évek elejétől 330 millió dollárnyi támogatást nyújtottak oktatásra, művészetre, kultúrára, a civil részvétel és aktivitás ösztönzésére a roma közösségekben. 

Továbbra is elkötelezettek vagyunk ennek az örökségnek a folytatásában és támogatjuk a roma civil társadalmat Magyarországon.