Ungváry Krisztián felmondott a Veritasnál

2019.07.09. 17:05 Módosítva: 2019.07.09. 23:32

Ungváry Krisztián történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából. Magyarázatot erre a hétre ígért, írja a 24.hu.

Ungváry az 1956-os Intézet munkatársa volt, mígnem júniusban begyűrték a kormányzati Veritas alá. Az '56-os Intézetből több tudományos kutató, köztük Ungváry is átkerült a Veritashoz, a 24.hu-nak azt mondta, azért, mert megígérték nekik, hogy nyugodtan kutathatnak tovább, ahogy azt is, hogy minden úgy lesz, ahogy eddig volt. 

Ugyanebben az interjúban többször kritizálta a Fideszt. Többek között azt mondta, nem hagyhatja szó nélkül, ha a kormány tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekszik hitelesíteni politikai termékeit. A Terror Háza felirathoz azt javasolta, nevezzék át inkább Propagandagyárnak, és ez alapján fizessék az intézmény vezetőjét.

Az 1956-os Intézetet 1989. június 17-én hozták létre, egy nappal Nagy Imre és mártírtársai temetése után, és

A KÖZELMÚLT MAGYAR TÖRTÉNETÉT KUTATÓ LEGFONTOSABB TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNY, AMELY TEVÉKENYSÉGÉBEN, FORRÁSOKRA ALAPOZVA, MINDIG A TÖRTÉNETI TÉNYEK MEGISMERÉSÉT ÉS BEMUTATÁSÁT TEKINTETTE LEGFŐBB FELADATÁNAK.

Az 1956-os Intézet mindig is szálka volt a Fidesz szemében, mert nem támasztották alá az elképzeléseiket.  A Veritas ezzel szemben a kormány emlékezetpolitikai elképzeléseit szolgálja ki.

A Veritas Történetkutató Intézetet 2014 januárjában hozták létre azzal a céllal, hogy erősítsék a nemzeti összetartozást, és méltó módon mutassák be a magyar közjogi hagyományokat. Vezetője, Szakály Sándor hadtörténész többször tett olyan kijelentéseket, amik nagyobb port kavartak, a DK 2014-ben például holokauszttagadás miatt akarta feljelenteni, és Izraelben berendelték a magyar nagykövetet is nyilatkozata miatt, 2016-ban több hiba is volt abban a történelemkönyvben, aminek ő volt az egyik szakértője. 

Az 1956-os Intézet beolvasztásáról a Veritas alá bővebben ebben a videónkban foglalkoztunk .

Fontos embereket bántottunk meg: Orbán Viktort, Schmidt Máriát és Dózsa Lászlót